Grundkurs i ystning

  • Startdatum: Oktober 15, 2012
  • Slutdatum: Oktober 19, 2012
  • Ort: Östersund
  • Kontaktperson: Bengt-Åke Nässén
  • Telefon: 063146045
  • Hemsida: http://www.eldrimner.com/20868.-grundkurs_i_ystning_15-19_oktober_2012.html

Grundkurs i ystning
Måndag–fredag, 15–19 oktober, kl 8.30–17.00, Tivars Gårdsmejeri, Norderön
Vår grundkurs med Michel Lepage vänder sig till dig som är nybörjare men även till dig som redan har lite ystningserfarenhet. Om du inte har kommit i kontakt med ystning tidigare eller först vill få en inblick i hantverksmässig osttillverkning rekommenderar vi att du först går någon av våra nybörjarkurser.

Michel Lepage är en mycket kunnig och erfaren gårdsystningsrådgivare från södra Frankrike, som Eldrimner har samarbetat med i nästan 20 år. Michel har en gedigen utbildning inom ystning och mejeri samt erfarenheter från både industri- och hantverksmässig produktion. Han har arbetat professionellt som rådgivare sedan 1984 och är anlitad världen över. Michel har också arbetat fram AOC-märkningarskyddad ursprungsbeteckning för Banon-osten och Cabecou d'Autan.

På kursen förmedlas grundläggande kunskaper inom ystning. Varje dag innehåller en teoretisk genomgång och en praktisk ystning. På schemat står mjölkens kemi och mikrobiologi samt tillverkning av mjuka osttyper som camembert och mjuka ostar med kittyta typ Münster, pressade osttyper, blåmögelost samt feta och mozzarella. Det blir också en genomgång av hur man styr ystningen och av fel som kan uppstå vid de olika tillverkningarna. Kursen tolkas till svenska.

Tivars Gårdsmejeri är ett mejeri på ön Norderön, 2 mil från Östersund. Det drivs av Ingela Mårtensson och Urban Olausson som förädlar mjölk från gårdens kor. Till ön tar man sig med färja. Norderön har vandrarhem, men ingen livsmedelsbutik. För vägbeskrivning och mer information se www.tivars.se


Anmälan och kostnad
Kursen kostar 5 000 kr (+ moms). Lunch och fika kostar 145 kr (inkl moms) per dag och bokas i samband med kursanmälan. Meddela även specialkost. Vi tar emot max 14 deltagare och minimum 8. Vi vill ha din anmälan senast 24 september. Anmäl dig till Bengt-Åke Nässén 063-14 60 45, bengt-ake@eldrimner.com
»Anmälningsblankett

EU Länsstyrelsen Västra Götalandsregionen