Smaka på Åhaga, Vin & Delikatess 17-18 oktober 2014

För tredje året öppnar Åhaga i Borås sina portar för mat- och dryckesintresserade Sjuhäringar. De besökare som kom föregående år var mer än nöjda och det var långa tider trångt i gångar och framför försäljningsdiskarna. Nu som då kommer lokal mat och dryck att visas vid sidan av internationell. Seminarier, workshops och provningar kommer att hållas runt om i hallen.


Även i år vill vi göra ”vår” monter levande och ge matkänsla genom att placera ett kök centralt. Där kommer Kockesset, Mats och Göran från Almåsgymnasiet tillsammans med elever laga mat, prata mat, inspirera, hitta smakkombinationer osv. Det ska dofta, fräsa och bubbla! Goda och snygga smakportioner på takspån, lagade av dina produkter, kommer att säljas till besökare. 2013 blev detta en succé med nästan 500 sålda mattallrikar och ca 100 desserttallrikar. Det kommer att som föregående år att finnas en lounge i anslutning till montern där man kan avnjuta godsakerna i lugn och ro.


Precis som 2013 kommer besökarna att samlas i vår monter och stanna där under lång tid- lära, smaka och handla produkter från sin egen region. Mässan är också ett tillfälle att marknadsföra köttlådor, julkorgar, bakkvällar och gårdsbutiker. Sjuhäradsmat har ett projekt, Local Food med Finland sedan ett par år tillbaka. Under mässan bjuds producenter och kollegor därifrån in för att ställa ut vid sidan av oss från Västra Götaland, mycket spännande!


För att ytterligare attrahera besökaren kommer vi att ha en vedeldad ugn (om vi löser det praktiska kring detta. . )i montern som kan sprida ljuva dofter av nybakat bröd. Visning av äpplemustning är ett annat inslag vi bjuder på. Har du något du gärna visar upp, lär ut är det ett mycket välkommet tillskott i vår monter.


När mässan stängt på fredagen bjuder Åhaga in till ett mingel i Champagne och ostronbaren. Där finns då möjlighet att träffa övriga utställare, hitta affärskontakter, nätverka och ha trevligt.


Smaka på Åhaga kommer att marknadsföras via annonser, skyltning, artiklar, pressmedelande, Facebook och hemsida. Titta gärna på www.smakapaahaga.se. När ditt företag är anmält kommer det att finnas med under rubriken Utställare med länk till din hemsida.


Plats;                                  Åhaga Borås


Datum;                              17-18 oktober


Tid;                                    Mässan fredag 15.00- 20.00


                                            Mässan lördag 11.00- 19.30


Kostnad;                            1500+moms


Du får färdig plats och yta för att exponera och sälja dina produkter.        


Har du behov av el eller kyla ange det i anmälan.

Västra Gastronomiska Akademin Vänförening expanderar i Skaraborg.

Västra Gastronomiska Akademin Vänförening är en ideell förening med syfte att stödja Västra Gastronomiska Akademins verksamhet. Föreningen skall inom sig samla en bred krets av aktiva människor med gastronomi som gemensamt intresse, beredda att arbeta för höjande av den gastronomiska nivån i västra Sverige. Medlemmar skall erbjudas möjlighet att fördjupa sina kunskaper inom det gastronomiska området.


Föreningen stöttar Akademin genom att bland annat medverka i deras symposium och diplomutdelningar.


För medlemmarna har vi en stor programverksamhet. Under 2013 ordnade vi t.ex. ett antal workshops, bl.a. potatis med Dan Berntsson, lax med Sven Håkansson, kål med Pelle Danielsson och korv med Patrik Johansson. Vi besökte också intressanta restauranger, t.ex. Wasa Allé. Vi var också med på Passion för Mat och WACS Nordisk Kongress.


Vi gör även utflykter runt om i Västsverige men huvuddelen av vår programverksamhet har hittills varit i Göteborgsregionen. Då våra medlemmar är spridda över ett större område vill vi gärna försöka få till en spridning runt om i regionen.


Då vi nu har en vice Ordförande, Ove Rydberg, från Götene och även i år fått in Marie Dahl från Skövde och Tore Eriksson från Götene i styrelsen så känner vi att det nu är dags att skapa undergruppen VANF – Skaraborg, som från hösten kommer att anordna programverksamhet i Skaraborg. Akademins Preses, Stefan Grynge kommer också från Skaraborg och det kommer säkert att märkas av.


Det officiella startandet av VANF – Skaraborg kommer att ske i samband med Mönethorps Vinfest 2014-06-14 och sedan kommer det att hållas ett uppstartsmöte i Götene onsdagen den 24 september kl. 18:00.


Vi hoppas att detta kommer att locka många nya mat intresserade Skaraborgare att gå med i föreningen!


Västra Gastronomiska Akademin Vänförening
Tommy Bergstrand – Ordförande, Ove Rydberg – vice Ordförande.


För mer information:
http://www.vgak.info/vanf
http://www.vgak.info

Välkommen till Öppna SM i Mathantverk 2014

Varmt välkommen till Öppna Svenska Mästerskapen i Mathantverk och till Växjö 4–6 september 2014! SM arrangeras nämligen för första gången i samband med MAT2014 




Årets tävling blir ett öppet mästerskap med nordiskt deltagande och vi vill återigen hälsa våra nordiska grannar välkomna att tävla i SM i Mathantverk!



Tävlingen kommer att hållas på PM & Vänners nya hotell mitt i Växjö. Hotellet öppnade i maj i år och är Skandinaviens första renodlade gastrohotell. Där sker jurybedömningarna på fredagen 5 september kl. 11.00–19.00. Prisutdelning och bedömningsseminariet är på lördag 6 september med start kl. 13.00 på konserthuset i Växjö.


 


PM & Vänner Hotel har satt ihop två trevliga paketerbjudande för tillresta SM-deltagare. Läs mer om det Tips på boende.


 


Allt om Öppna SM i Mathantverk 2014 hittar du här SM i Mathantverk 2014. Läs om hur du anmäler dig, lämnar in produkter, kolla in årets tävlingsklasser, bedömningskriterier, boka monterplats till marknaden och så vidare. Viktigt datum att komma ihåg är 8 augusti som är sista anmälningsdag.


 


Hjärtligt välkommen till tävlingen!



MATFEST i Västra Götaland

Välkommen på MATFEST!



Söndagen den 28 september är det dags för årets MATFEST.  Vi bjuder er att besöka regionens producenter och upptäcka den rikedom av äkta mat som finns nära dig.



I samarbete med 
Orustmat, Dalslandsmat, Bondens Egen Marknad, Falbygdens Mat & Kultur, Västgötalandet, Sjuhäradsmat, Bohuslän Erbjuder, Kungälvsmat, Närproducerat i Tidaholm, Närproducerat Mitt i Västra Götaland, Leaderområden, LRF Västra Sverige, Länsstyrelsen Västra Götaland, Hushållningssällskapen i Västra Götaland, Smaka på Västsverige, Lokalproducerat i Väst slår vi ett slag för den lokala maten producerad med omsorg och omtanke. Ta tillfället i akt och besök producenter nära dig.



Mellan 11-16 öppnar producenter runt om i regionen upp för besökare för att visa de fantastiska resurser som finns i vår närmiljö. Vi jobbar nu för fullt med detta evenemang och kommer inom kort med mer information både till dig som är intresserad av att delta och dig som vill resa runt och besöka våra producenter. Vill du veta mer redan nu hör av dig till Cecilia Faktus på Cecilia@lpiv.se

EU Länsstyrelsen Västra Götalandsregionen