Månadens råvaror – februari

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

Vintern håller fortfarande i sig i regionen och de svenska grönsaker som finns att få tag på är olika sorters lök och rotfrukter som morötter, palsternackor, betor, jordärtskockor, rotselleri, kålrot, pepparrot, rotpersilja, rättika och potatis. Även vitkål och rödkål, samt olika sorters skott som ärtskott och solrosskott finns att hitta lokalt. Fågel som kyckling och kalkon hittar man också lokalt hela året. Insjöfisk och skaldjur passar bra att äta nu, samt lokalproducerade ägg, spannmål, mjölk och ost som ni hittar i Västra Götaland hela året.

Lök finns hela året med bra kvalitet. En riktigt bra grönsak för lagring. Vi har i receptet visat på smakspektrat mellan olika sorters lök och tillagningsmetoder. Tänk vilken bredd i smak och styrka när man jämför rå eller fräst gul lök. Sötman i löken kommer fram när man fräser den. Lök behöver inte smaka mycket i sig själv, men om man utesluter det i tex kalops skulle man uppfatta den färdiga köttgrytan som lite mindre smakrik och balanserad.

Delarna i receptet kan användas var för sig, som tillbehör till andra maträtter. Men dessa tillsammans tycker vi blir en måltid. Önskar man ett matigare alternativ funkar det utmärkt med en bit fågel, kalkon eller kyckling spelar mindre roll. Båda har ett ljust kött som smakmässigt passar till de olika delarna i receptet.

Receptet kan verka lite krångligt med flera moment, men de går fort och funkar att göra samtidigt på spisen. Så ett litet tips. Innan man sätter igång med att fräsa och steka, se till att alla sorters lök är skalad och uppskuren. Se också till att alla andra ingredienser finns och är framtagna vid spisen, så kommer matlagningen gå mycket lättare och fortare.

Recept till 4 portioner
• 10 Gula lökar
• 2 Rödlökar
• 4 Schalottenlökar
• Vitt vin, 1 dl
• Vatten, 1,4 liter
• Rapsolja
• Smakrik, lagrad hårdost
• God senap av bättre kvalitet
• Honung, 1 msk
• Hönsbuljong – tänk på denna är salt, så smaka av soppan innan eventuellt ytterligare salt tillsätts

Färsk timjan, en liten näve

Löksoppa
Skiva 8 gula lökar som används till soppan. Fräs löken i rapsolja utan att den får färg. Tillsätt vatten, vin, buljongtärning och lite grovhackad
timjan. Koka tills löken blir mjuk.

Senapskräm
Hacka 2 små gula lökar. Fräs hackad lök i rapsolja tills den blir mjuk, tillsätt senapen och mixa till en grov kräm.

Honungsfräst rödlök
Klyfta 2 stora rödlökar. Fräs rödlöken i klyftor. När den är mjuk tillsätts honung. OBS ha lite koll på värmen då det är lätt att honungen bränns. Smaksätt med salt och
peppar

Ostgratinerad schalottenlök
Halvera en schalottenlök per portion Koka den tills den blir mjuk och strö sedan rivenost. Gratinera i ugn på 225° och grill/övervärme tills den fått fin färg. Servera soppan med den ostgratinerade schalottenlöken, honungsfräst rödlök och en bit gott bröd med senapskräm, nymalen peppar och salt efter smak.

Om du inte redan har en pepparkvarn så rekommenderar vi verkligen detta då nymalda kryddor ger en mycket fylligare smak. Det är inte kvarnen som är det viktiga, det funkar med mortel, mixer eller en tjockare plastpåse som man kan krossa kryddorna i. Testa skillnaden på dofterna mellan nymald svartpeppar och doften på den burken som har stått i kryddskåpet ett tag med färdigmald svartpeppar.