Matverk

Matverk är en årlig innovationstävling där en producent och en förädlare/matlagare går ihop för att skapa en för marknaden ny produkt. I laget kan man även ha en tredje kompetens inom förpackningsdesign eller kommunikation. Man tävlar i det landskap som huvudråvaran kommer ifrån. Vinnarna i respektive landskap går vidare till riksfinalen där årets produkt koras.

Årets tävlingsbidrag har haft en jämn, hög kvalitet, med många smakrika och väl genomtänkta produkter. Vinnarna från respektive landskap har alla ett starkt band till sin geografiska plats – krabban som förädlas av Rökeriet i Strömstad, med havet precis vid husknuten, Bison-färskingen från Wrågården med sin egen uppfödning och tydliga band till vilt i omgivningen och Frukostströsslet med smak av skog och trädgårdsbär från Dalslands välfyllda skafferi. Det är glädjande att se hur man fokuserat på att ta tillvara resurserna i området på ett genomtänkt och ansvarsfullt sätt. Genom att se nya möjligheter har man kunnat skapa produkter där man utnyttjat råvarorna och tydligt visa på vikten att ta tillvara så mycket man kan, med ett aktsamt förhållningssätt till våra resurser och stolthet över produktens ursprung. Vi ser tre bidrag från företagare med stort engagemang, stolthet över sin produktion och ödmjukhet inför våra begränsade tillgångar.

Västra Götalands regions deltävlingar genomfördes i samband med Matfestivalen i Skövde. Här har producenterna haft möjlighet att lyfta sina produkter på scenen i Saluhallen – torget fyllt av lokal mat, spännande föredrag och intresserade konsumenter. På det sättet har man redan från början en möjlighet att testa sin produkt mot en tänkt marknad och tävlingen stärker befintligt arrangemang med fokus på lokal mat.

Stort grattis till årets vinnare i Västra Götaland!

  • Bison-färsking från Västergötland av Henrik Alexandersson & Adam Persson, Wrågården med Eva Kensing, Gräskärrs Vilt
  • Gratinerad krabba från Bohuslän av Stefan Jensen & Johan Samuelsson, Rökeriet i Strömstad med fiskare Jonas Gustavsson
  • Frukostströssel från Dalsland av Sandra Ottosson, Brukets Godaste & Frida Westling, Fridas Bärodling & Fotograf Malin Robertsson

Vi ser fram emot riksfinalen den 31 januari-1 februari!