Inbjudan till Storting 8 februari

Nu med program!

2017 fyller Lokalproducerat i Väst 10 år och det vill vi fira ihop med er! Dagen bjuder på guldkorn från LPIV:s tidsaxel, matnyttiga diskussioner kring den nya livsmedelsstrategin och handfasta råd och tips i olika workshops utifrån era behov. Välkomna till LPIV:s storting på temat ”Från Snack till Verkstad” den 8 februari!

Vi startar naturligtvis dagen med att fira jubilaren Lokalproducerat i Väst. Vi lyfter 10 år av goda exempel och händelser i vår och era verksamheter men vi tittar även på vad som har skett i vår omvärld.

Resten av förmiddagen ägnar vi åt att, tillsammans med Ann-Helen Meyer von Bremen, diskutera den nya livsmedelsstrategin och hur ”Matsverige” ser ut idag . Ann-Helen är journalist med inriktning mot lantbruk, livsmedel och mat, ofta med en koppling till miljöfrågor. Hon har bland annat skrivit Jorden vi äter (2012) och Makten över matkassen (2015).

Årets tema är som sagt ”Från Snack till Verkstad”. Under eftermiddagen erbjuder vi ett smörgåsbord av olika miniseminarier och infostationer. Syftet med dagen är att samla på sig energi, inspiration och kunskap för att ta sig över en eller ett par av sina upplevda trösklar. Ämnena som behandlas är bland annat näringsdeklarationen, ekonomi, sociala medier, försäljning och mycket mer. Dagen avslutas med jubileumsmingel.

För fullständigt program och beskrivning av miniseminarier och infostationer se bifogad fil nedan.

PROGRAM

Visa upp dina produkter!
Har du nya produkter som du vill visa upp för dina kollegor inom Lokalproducerat i Väst? Ta då gärna med lite prover till Stortinget! Tänk på att många som deltar även kan vara potentiella kunder eller så kan nya samarbeten uppstå. Vi ordnar ett bord där ni kan placera era produkter så att det är möjligt för alla att titta och kanske smaka. Observera att ni får ta med er egna engångsartiklar om ni erbjuder provsmak.

Tid: 8 februari kl. (8.00) 9.30–17.00, frukost finns från kl. 8.30
Plats: Garveriet i Floda (Går att nå med pendeltåget)
Anmälan: Senast tisdag 31 januari till sofia@lpiv.se
Som medlem i Lokalproducerat i Väst är Stortinget gratis, vid utebliven närvaro faktureras du 395: – + moms i efterhand (om inte särskild anledning finns). Övriga deltagare betalar 500 :- + moms, om inget annat är överenskommet. Faktura skickas vid anmälan. Glöm inte att ange om du är vegetarian, glutenintolerant etc.

Passa på! Mellan 8.00–9.00 har vi bokat ett antal mötesrum som ni har möjlighet att använda om ni exempelvis har behov att dra ihop ett möte med din matförening eller liknande. Frukost kommer att finnas tillgängligt från 8.30. För mer information kontakta sofia@lpiv.se

VÄLKOMNA!

Visa din produkt på mässa med spännande matmöten!

Tid: Torsdagen den 27 april kl 08.00 – 15.30
Plats: NOVA Mat & Möten (Lilla NOVA) Trollhättan

Producenter, handlare, krögare, grossister och storkök träffas här under en kreativ och inspirerande dag. Här finns intresserade kunder – vem vill du sälja till?
Business to business när den är som bäst!
• Köttproducenter erbjuds råvarubedömning av kända kockar
• Workshops – anspassa dina produkter till rätt målgrupp
• Delta som utställare på mässan

Läs mer och ladda hem hela inbjudan här: Till inbjudan

För anmälan (senast 13 april) och mer information, kontakta
Lokalproducerat i Väst: Malte Olsson, tel. 070-589 51 07, e-post: malte@lpiv.se eller
Projektkoordinator LRF: Kristina Bengtsson, tel. 0346-71 69 61, e-post matmoten@lrf.se

Missa inte möjligheten att knyta värdefulla kontakter för framtiden.

Väl mött!
Hälsar LRF Västra Götaland i samarbete med Lokalproducerat i Väst

PS! I samband med matmötet/mässan har även du som bedriver uppfödning av nöt, gris eller fågel chans att delta i ytterligare ett utvecklingsmöte, där köttproducenter erbjuds råvarubedömning av kända kockar. Syftet med utvecklingsmötet är att bönder och kockar träffas för att smaka och ha en dialog om köttråvaran och hur den kan utvecklas. Instruktioner om förberedelser för detta kommer när du anmält dig.

Boka din plats på Matfestkartan!

Vi har förstått att det råder viss förvirring kring Matfest 2017. I år har vi genomfört vissa förändringar och bakgrunden till detta är att det tidigare år legat väldigt mycket arbete på Lokalproducerat i Västs för att sätta och genomföra arrangemanget och nu vill vi se att ansvaret flyttas till era lokala nätverk.

Vad händer nu då?
Lokalproducerat i Väst kommer administrera och trycka Matfestkartan som vanligt. Den kommer dessutom att distribueras direkt till alla deltagare via post eller annat transportföretag. Alltså inga utlämningsställen i år. Målet är att den ska finnas hos deltagarna till Morsdagshelgen, 27-28/5.

Själva arrangemanget Matfest, söndagen 24/9, stöttar vi upp med hjälp i arbetsgrupper, pressreleaser, facebooksidan Matfest etc. MEN, initiativen måste komma från ER! Kraften finns hos de enskilda producenterna och de lokala nätverken. Ni som vill att Matfest 2017 ska bli den bästa någonsin ska bidra med ert engagemang och driv. Detta är en förutsättning för att Matfest ska bli just det, en MATFEST!

Anmälan till Matfestkartan gör ni på den nya mailadressen matfest@lpiv.se . Anmäler ni er innan den 15 februari kostar det 550 kr, därefter 700 kr. Prishöjningen gör vi för att kartorna i år kommer att skickas ut direkt till er. Sista anmälningsdag för att vara med på Matfestkartan är 31 mars 2017.

Grundkurs – Klassiska Hantverkscharkuterier

I samarbete med Lokalproducerad i Väst välkomnar Eldrimner kursdeltagare till en intensiv och lärorik kursvecka i Töreboda med Sven Lindauer, slakt-, styck- och charkmästare från Tyskland.

FÖRLÄNGD ANMÄLAN TILL DEN 22 januari

Kursdatum: 13-17 februari

Teori, praktisk tillverkning och demonstrationer varvas på denna populära grundkurs inom tillverkning av klassiska hantverkscharkuterier av alla fem produktkategorierna: lufttorkad korv, lufttorkade hela bitar, värmebehandlad korv, värmebehandlade hela bitar och produkter med värmebehandlade ingredienser.

Målet med kursen är att du kan komma igång med produktion och få inspiration för tillverkning av goda och säkra charkuterier. Ta gärna med dig egna produkter för att få återkoppling av Sven om du redan har kommit igång med tillverkning.

Råvarorna som används är lokalt kött av gris och nöt.

Kursen tolkas till svenska.

Kurstider:
Kursen startar kl. 8.30 alla dagar och slutar på fredag kl. 12.00.
Övriga tider är måndag–torsdag 8.30–17.00

Boendetips: Fram till vecka 5 finns förbeställda rum till rabatterade priser på NORRQVARN HOTELL & KONFERENS
Norrkvarns Slussområde
548 93 Lyrestad
Tel: 0501-507 70
Skolan kan delvis hjälpa till med transporter tillsammans med hotellet. För annan transport kontakta Hova Taxi, förbokning krävs.

På kursen ingår fika i priset. Lunch finns att köpa på plats. Boende på hotellet har möjlighet att köpa middag där.

Ett infobrev och en deltagarförteckning skickas ut cirka tre veckor innan kursstart.

Avgift: 5 800:- exkl. moms

Anmälan senast 22 januari

Anmälan görs här

Månadens råvaror – December

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

DECEMBER

Nu har vintern kommit och i Skaraborgs Skafferi börjar det bli svårare att hitta färska grönsaker. Som tur är har vi gott om rotfrukter och kål som lämpar sig för lagring och som är väldigt lämpade att njuta av under decembers högtider. Njut av dessa både råa och i olika typer av tillagning och lagring, passa på att prova något nytt på ert julbord.
Kött finns det både färskt och förädlat till julens meny. Lägg lite extra tid på att hitta dina delikatesser i år och köp en god, lokalproducerad julskinka.
Fisk och skaldjur är också fantastiskt att äta under vintermånaderna. Bygg en härlig festmeny runt lokala skaldjur och välj lokal sill, förädlad av lokala producenter.
De lokala mejeriprodukterna finns att få tag på året om och det finns gott om delikatesser att välja mellan till ostbrickan och till julbaket finns det lokalt mjöl.

Decemberfika med julens kryddor

Pepparkakor
500 gram siktat dinkelmjöl
125 gram smör
110 gram strösocker
110 gram florsocker
110 gram ljus sirap
12 gram bikarbonat
100 gram vatten
4 gram kanel
2 gram malda nejlikor
2 gram ingefära
2 gram malen kardemumma

Blanda först smör, strösocker och florsocker. Knåda ihop till en fin deg. Låt vila i en plastpåse i minst 3-4 dagar men gärna längre. Kavla ut till ca 1-1,5 mm tjock deg och stansa ut tunna pepparkakor i valfria former. Grädda i 220° tills de är gyllenbruna. Tiden beror på tjocklek och storlek.

Saffransdeg
En sats räcker till 6 kransar
5 dl standardmjölk
1,5 påse saffran á 0,5 gram
5 gram salt
200 gram smör
200 gram socker
1 ägg
1150 gram siktat dinkelmjöl

Stöt saffran med lite socker i en mortel. Smält smöret i en kastrull slå på mjölken. Blanda i socker, saffran, salt och ägget . Värm upp degvätskan till 37 grader. Blanda i dinkelmjölet lite taget tills ni får en smidig deg. Arbeta degen 15-20 minuter för hand eller 10 minuter i bakmaskin. Dela i 12 jämnstora bitar och kavla ut till runda brödkakor, ca 15 cm i diameter. Bred på vaniljfyllning på 6 av kakorna. Lägg sedan på de andra 6 bitarna så fyllningen hamnar i mitten. Skär sedan in mot mitten så du får 16 flikar, men inte hela vägen in mot mitten. Se bild. Tvinna ihop bitarna 2 och två och tryck ihop i ytterkant så du får en stjärnform. Låt jäsa under kökshandduk i ca 1-1,5 timme till dubbel storlek. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200° i ca 13-15 minuter.

Vaniljfyllning
200 gram rumstempererat smör
2,5 msk vaniljsocker
2 dl strösocker
Blanda till en bredbar massa

Saffranskaka
4 dl siktat dinkelmjöl
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
1 paket saffran á 0,5 gram + 1 msk socker
75 gram smör
2 dl kaffegrädde

Glasyr
50 gram smör
3/4 dl socker
1/2 dl russin
50 gram mandelspån
1 msk siktat dinkelmjöl
1 msk mjölk

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet och grädden i det smälta smöret.
Blanda gräddblandningen med de torra ingredienserna och häll smeten i en smord och brödad form. Grädda kakan i 225° i ca 15 minuter.

Smält smöret till glasyren, rör ner socker, russin, mandelspån, vetemjöl och mjölk.

Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda ytterligare 10 minuter eller tills glasyren fått fin färg. Kakan skall vara lite kladdig inuti.

Medaljer och utmärkelser till Västra Götaland

Under hösten har flera av våra medlemmar mottagit priser, medaljer och utmärkelser för sina produkter eller sitt företagande. Vi kan stolt presentera tre av dess nedan.

Under Öppna SM i Mathantverk som gick av stapeln i Umeå 7-8 oktober tilldelades 10 medaljer till Västra Götaland varav guldmedalj till Resville Mathantverk i kategorin ”Kryddad marmelad” för marmeladen ”Rabarber, fänkål & mandel”. Motiveringen löd: ”En produkt med mycket bra balans. Alla smaker harmonierar. Ett fint hantverk och en klar vinnare!” Här hittar du hela vinnarlistan.

Under Chark-SM 2016 som avgjordes på SP i Göteborg tilldelades Korvdelikatessen titeln Svenska mästare i Chark SM i klassen ”Milt kryddade korvar” för sin Ostkorv. Motiveringen löd: ”En vacker korv som är tillverkad med hantverkskunnande i hacktekniken till fulländning i balans mellan köttsmak, ost och kryddighet.” Utöver det blev det guldmedalj för deras Frankfurter, Prinskorv och Isterband och silver för Falukorven, Wienerkorven, Lammkorven, Tuhringern, Nötknäpparen, Ost & bacon korven och deras Trollkorv. Chark-SM 2016 avgjordes för nionde året i rad. Cirka 750 produkter från cirka 61 företag gjorde i upp om titeln Svensk Mästare i 16 olika klasser och hedersutmärkelser till klimatanpassade och ekologiska charkuterier. Här kan du läsa om övriga medaljörer.

Stort grattis säger vi till Anders Granhed, Scanfjord Mollösund AB, som har utnämnts till Årets företagare” på Orust och i Västra Götaland vilket tog honom till final i Stockholm. I Stockholm fick han sedemera ta emot utmärkelsen ”Årets Innovativa Företag” med motiveringen ”Årets vinnare verkar i en bransch med tuffa villkor och hårda förhållanden, men har trots det byggt upp ett lönsamt och framgångsrikt företag. Vinnaren har genom ett innovativt arbete med egenutvecklad teknik skapat en verksamhet som dessutom utgör en naturlig del av ekosystemet i regionen.” Här kan du läsa mer om Årets företagare.

Stort grattis säger vi till er alla!

Månadens råvaror – November

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

NOVEMBER

Nu är rotfrukterna och kålen dominerande bland det lokala grönsaksutbudet. Välj inte bara potatis och vitkål utan passa på att upptäcka olika sorters morötter, palsternacka, rödbeta eller varför inte baka en rotselleri i ugn och servera med gott smör. Kål finns i oerhört många varianter som lämpar sig för olika sorters tillagning och smaksättning. Syra, stek, baka eller stuva. Krydda mycket eller lite. Våga prova nya sorter och tillagningsmetoder för att variera novembers grönsaksutbud. Lök och pumpa är också jättefina just nu. Det finns även producenter som odlar skott under hela året. När det gäller frukt är kan man passa på att titta lite närmare på äpple och prova olika sorter från ditt närområde. Från havet finns det fantastiska skaldjur nu under de kallare månaderna och även gott om fisk från både sjö och hav. Färskt kött finns under hela året och nu under senhösten säljer många lokala producenter köttlådor. Varför inte prova en låda lammkött från någon av gårdarna i Skaraborg?! Vill man äta vilt är det säsong för älg, hjort, rådjur, vildsvin, hare och bäver. Vill man ha fågel är det säsong för and, ringduva och fasan just nu. Ägg, mejeriprodukter och spannmål är bra basvaror som finns att hitta lokalt hela året.

 

Matig lunchmacka med lamm och vinterns grönsaker

I månadens recept har vi använt oss av gotlandsfår från Fagerlid fårgård strax norr om Lyrestad, en småskalig KRAVcertifierat fårgård. De har valt att jobba med gotlandsfår eftersom de ger ett smakrikt kött och vackra skinn. Som konsument är det värdefullt att veta att producenten tar hand om hela djuret. Du har möjligheten att köpa färskt lammkött från Fagerlid fårgård från oktober till påsk, då djuren får växa i egen takt slaktas när de nått önskad storlek. På detta sätt får man en lång säsong med färskt lammkött.

4 personer
240 gram lammrygg, 60 gram per portion
2 palsternackor
2 morötter
400 gram brysselkål
1 dl 24% ättika
2 dl socker
3 dl vatten
Surkål
Ärtskott

Bryn lammryggen i rapsolja i en het panna. Efter köttet är brynt, krydda med salt och nymalen svartpeppar. Eftersom att kryddorna lättare bränns i pannan så undviker vi på detta sätt besk smak på köttet. Sätt sedan in i ugnen på 60-80° tills köttet når önskad innertemperatur.
52-55° rosarött
55-58° rosa
59° genomstekt
Låt köttet vila i 10-20 minuter. På detta sätt stannar mer av köttsaften kvar i köttet när man skivar det.

Skala och strimla morot och palsternacka med potatisskalare. Koka en 1:2:3 lag med 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten och valfria kryddar. Lägg rotsakerna i den varma lagen och ställ tillbaks på plattan tills det precis börjat koka och låt sedan svalna i lagen. Inläggning är ifrån början en konserverings metod. Men i detta recept ser vi det som en matlagnings metod.

Ansa brysselkål och förväll sedan i lättsaltat vatten. Halvera den förvällda brysselkålen och bryn i smör och lite honung. Krydda med nymalen svart peppar och lite salt

Skiva köttet i tunna skivor tvärs över köttfibrerna och lägg köttskivorna på en rejäl brödskiva tillsammans med morötter, palsternacka och brysselkål. Servera med ärtskott och syrad kål. Vi har syrat vår egen kål, men om man vill köpa färdig så finns det jättegod att köpa färdig från bland annat Ubsola Trädgård i Götene.

Denna macka räcker gott och väl till lunch. Lammrygg är en exklusiv och dyr köttdetalj. Så därför har vi minskat mängden kött i denna maträtt.

Månadens råvaror – Oktober

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

OKTOBER

Nu är det vilt på menyn. I hela regionen pågår jakten och tillgången på älg, rådjur, hjort, vildsvin, sjöfågel, skogsfågel och hare. Matcha gärna med andra goda råvaror från skogen som svamp och lingon. Även tamboskap finns gott om just nu, många gårdar har just nu köttlådor för beställning och även här har ni nytta av att veta hur man bäst tillagar de olika styckdelarna. Det finns även gott om både insjöfisk och saltvattensfisk nu när vattnet blivit lite kallare och skaldjurens säsong är här. Äpplen och päron finns gott om, ät som de är eller förädla enligt önskemål. Det finns fortfarande färska lokala grönsaker. Passa på att leta efter säsongens sista lokala tomater, gurka, paprika och sallad. Dessutom är all kål fantastisk – grönkål, palmkål, blomkål, broccoli, brysselkål – passa på att prova alla sorter. Rotfrukter och lök är också jättefina just nu. Lokala mejeriprodukter finns, precis som spannmål att få tag på hela året. Passa på att frossa i lokal mat.

Hjortgryta med jordärtskockskräm och frasig kål

800 gram grytbitar på bog
1/2 deciliter rödvinsvinäger
2 deciliter rött vin
2 gula lökar
7 morötter i olika färger
1/2 deciliter champinjonsoja
Rapsolja till stekning
Salt och nymalen svartpeppar efter smak

Skär köttet i jämnstora bitar, gärna så stora som möjligt. Bryn runtom i rapsolja i den pannan du lagar din gryta. Då får du med alla goda smaker och slipper att diska! Tillsätt vatten så det når 1 centimeter upp i ditt kokkärl och rör om så smakämnena i kokkärlets botten frigörs. Tillsätt sedan vinäger och vin. Bryn sedan grovhackad lök i en separat panna tills den fått färg. Häll löken i grytan och tillsätt lite vatten till stekpannan för att få med smakämnen från löken. Häll vattnet i köttgrytan. Upprepa med grovhackade morötter. Tillsätt soja och nymalen svartpeppar. Fyll på med vatten under koktiden så köttet alltid är täckt med vätska. När köttet börjar bli klart kan ni låta vätskan koka ner så inte grytan blir för blöt. När köttet är mört och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Under tiden som grytan kokar har vi förberett lite goda tillbehör. Om ni så önskar kan ni självklart lägga till kokt potatis.

Kräm på jordärtskocka

200 gram jordärtskocka
2 deciliter grädde
1 deciliter vatten

Skala jordärtskockan och dela grovt. Koka i grädde och vatten tills den är mjuk ca 30 min. Mixa till en slät kräm. Smaka av med salt.

Frasig kål

Som tillbehör har vi grönkål som friterats i rapsolja, värmd till 160 grader i en liten gryta. Ha ett lock tillhands om det skulle behövas, vid eventuell brand ska elden kvävas och inget annat. Fritera tills den är krispig och krydda med flingsalt.

Repa palmkål och lägg bredvid varandra på en plåt, stänk över kallpressad rapsolja och flingsalt och tillaga i ugn på 160 grader tills den är krispig ca 20 min.

Skär av stjälken på mangolden och koka i lättsaltat vatten. Blasten finstrimlas och serveras som sallad.

 

Tävlingsbidrag till SM i Mathantverk

I samband med branschrådet den 6 oktober kommer det ges möjlighet att lämna in sina bidrag till Eldrimners SM i mathantverk. Inlämningen sker mellan 7:30 och 8:00 Green tech park, Skara. Sven-Erik och Rikard kommer ta med produkterna upp till bedömningen som i år hålls i Umeå. LPIV bjuder på kaffe och macka innan branschrådet till alla som kommer och lämnar in produkter. Om du inte sitter i något branschråd kan du ändå komma och lämna in sakerna vid detta tillfälle eller skicka med Oskar, Evelina och Cecilia dina produkter till träffen den 6:e. Kontakta respektive rådgivare för att göra upp om lämning. Vi hoppas på många medaljer till Västra Götaland även i år!

Månadens råvaror – September

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

SEPTEMBER

Nu är det fest, passa på att njut! Vi vill med månadens recept visa på att det verkligen är rätt månad att festa loss på lokal mat. Råvarorna är som allra bäst nu och det behövs mycket lite för att få maten att smaka fantastiskt. Leta upp en lokal odlare nära dig och upptäck glädjen i att äta nyskördat. Utbudet måste upplevas på plats. Kött köpes självklart också lokalt. Det är ett bra tillfälle att titta närmare på utbudet i närområdet, kanske boka en köttlåda för att prova lite nya styckdetaljer?! Allt eftersom att vattentemperaturen sjunker blir mycket fisk och skaldjur av bättre kvalitet. Utforska möjligheterna att få tag på fisk i ert närområde. Lokala mejeriprodukter finns, precis som spannmål att få tag på hela året. Och passa på att plocka av alla bär, svampar och örter som finns att få tag på i skog och mark just nu!

Utnyttja recepten i era kokböcker där råvarorna får stå i centrum – det är nu man verklig kan få fram smakerna av solmogen tomat och smöriga bönor.

 

Allt på bordet – ta en, ta två, ta alla

I samtliga recept kryddar vi endast med salt, nymalen peppar, honung och ett gott lokalt smör på svensk mjölk. Vi har använt hemkärnat smör från Påverås Gårdsmejeri. När man jobbar med de allra bästa råvaror behövs det inga andra kryddor. Ett jättestort tack till Magnus och Lena på Lugnåsbergets Ekogrönt för de fantastiska grönsakerna. Doften från tomaterna kommer vi sent glömma.

Kokta, karamelliserade rödbetor
4 rödbetor
1 msk svenskt smör
2 msk honung
Salt och nymalen svartpeppar
Koka rödbetor med skal. Spara en liten bit av blasten så inte rödbetan blöder. Koktiden för rödbetor är mellan 45 – 95 min. Ta upp betan och håll den under kallt vatten och för att klämma av skalet. Rödbetan är färdig när skalet lossar lätt från betan. Skär upp de skalade rödbetorna i bitar och stek dem i en klick smör. Slå på honung, nymalen svartpeppar och rikligt med salt för att balansera smakerna. Stek tills rödbetorna karamelliserade. När vi värmer honungen på detta sätt går vi miste om en del av alla näringsämnen. I det här fallet är det ok. Man kan njuta av den goda smaken också.

Ugnsbakt fänkål
1 fänkål
1 msk svenskt smör
Salt och nymalen svartpeppar
Skär bort fänkålsdillen och lägg fänkålen på en aluminiumfolie. Spara fänkålsdillen till övriga rätter. Lägg på smör, en rejäl nypa salt och nymalen svartpeppar. Packa in i folie och baka i ugnen på 150° tills fänkålen har en kärntemperatur på 95 grader. När man får tag på förstklassiga råvaror vill vi tillaga dem med samma …..Lagar man grönsaker på detta sätt, till deras

Krondillskokt morot och palsternacka
Tanken från början var att även ha med de orangea morötterna i lagen, men när vi kom över sådana höstprimörer var det i det närmaste tjänstefel att göra något annat än att koka dem i lättsaltat vatten och servera med ett gott smör.
8-10 dillkronor
2 stor palsternacka
1 stor purpurmorot
1 stor gul morot
Skala palsternackor och morötter och dela i grova bitar. Koka tillsammans med dillkronor i lättsaltat vatten. Rotsakerna är klara när de fortfarande har lite tuggmotstånd. På detta sätt får rotsakerna en känsla av nykokta kräftor. Vill man förstärka dillsmaken låter man rotfrukterna kallna i lagen.

Varma tomater
2 små gula lökar
6 tomater av olika färg
Salt
1/2 msk honung
10 cm purjolök, den gröna änden för färgens skull
Fräs gul lök på medelvärme i ett gott smör tills den blivit genomskinlig. Tillsätt sedan grovt hackade tomater och värm tills tomaterna släpper vätska. Smaka av med salt och honung. Ta av från värmen och tillsätt den grovhackade purjolöken.

Potatis och fänkålsstomp
500 gram potatis
Fänkålsdill
50 gram svenskt smör
Salt och nymalen svartpeppar
Skala och koka potatisen tills den är mjuk. Mosa den till ett grovt mos med ballongvisp. Tillsätt generöst med fänkålsdill.

Helstekt kalvrygg
I den här skördefesten är köttet inte i centrum utan en del i ett större sammanhang. Det är inte viktigt att alla får en rejäl köttbit på sin tallrik. Mängden kött är därför upp till dig att avgöra. Välj hellre en lite mindre men riktigt bra köttbit från en producent som värnar om helheten. Vi har valt ett kött ifrån den KRAV och klimatceritifierade gården Börstorps Slott utanför Mariestad, slaktat på Hultets Gårdsslakteri i Lerdala.
Putsa av hinnor från köttbiten. Bryn runtom i svenskt smör. Ta upp köttbiten, salta och peppra runtom. Tillaga i ugn på låg temperatur, ugnen skall inte överstiga 80°. När köttet är klart ska innertemperaturen ligga mellan 53-62° beroende på hur du gillar ditt kött. Ett kött med högre kvalitet kan med fördel hålla en lägre temperatur. Ta ut köttet och låt det vila i minst 10 minuter. Om man skär i köttet innan det vilat pressas köttsaften ur och ni får ett torrt och tråkigt kött. Skär sedan det vilade köttet i tunna skivor.

Glass från Mäjen´s Glass och Maräng med honung och bibröd

Denna gång har vi tagit hjälp av naturen och duktiga producenter till vår efterrätt. Den röda tråden i rätten är honung. Här har tre duktiga biodlare hjälp till. Märits pappa har producerat honungen till glassen ifrån Mäjen´s Glass och Maräng i Grästorp. Honungen vi använt vid serveringen kommer ifrån Lasse Öberg, vars bin till denna produktion har haft den goda smaken att dra på klöverängar, något som gett en honung med fantastisk smak och konsistens. Än en gång finns det ingen anledning att göra något mer med produkten, det är bara att servera. Garnityret på glassupplägningen är en produkt som heter bibröd. Det är inget bröd utan pollen som bina samlat in och lagrat i vaxkakorna. Efter att biodlaren slungat ur honungen fryser han eller hon ner vaxkakorna, sätter sig i bilen och åker till Mariestads biodlarförening som hjälper till att tröska ur bibrödet. Smaken är komplex, här finns sötma, syra och beska. Det finns en ton av honung, bivax, samt lite blommiga russin. Lägg inte för mycket bibröd på glassen, då den fryser till och blir hård väldigt fort.

Nu kan man tro att denna efterrätt blir väldigt söt med all honung. Men det blir det faktiskt inte. Då varken Äpple/Kanelglassen eller Honungsglassen är särskilt för söta i sig själva. Samt att honungen smakar så mycket mer än bara socker.

Inlämning av tävlingsbidrag till SM i Mathantverk

Den 1:a september är sista dagen för anmälan till Eldrimners SM i Mathantverk. Så ännu finns det tid! Har du inte möjlighet att ta dig upp till Umeå kan du lämna in ditt tävlingsbidrag på Green Tech Park i Skara den 6 oktober i samband med att vi då håller ett Branschråd i lokalen. Inlämningen sker mellan 7:30 och 8:00. Sven-Erik och Rikard kommer ta med produkterna upp till bedömningen som i år hålls i Umeå.

LPIV bjuder på kaffe och macka innan branschrådet till alla som kommer och lämnar in produkter. Om du inte sitter i något branschråd kan du ändå komma och lämna in sakerna vid detta tillfälle eller skicka med Oskar, Evelina och Cecilia dina produkter till träffen den 6:e. Kontakta respektive rådgivare för att göra upp om lämning. Vi hoppas på många medaljer till Västra Götaland även i år!

Inlämning av bidrag till SM i mathantverk 6 oktober mellan kl 7:30 och 8:00 på Green tech park, Skara!

Branschrådsträff 6 oktober

Alla branschråd, boka datumet 6 oktober i din almanacka för då kommer vi hålla branschråd för att diskutera utvecklingen av branschråden i framtiden!

LPIV firar nästa år 10 år (2017)! Detta kommer vi fira ordentligt under hela året och vi hoppas kunna belysa viktiga händelser från alla dessa år. En mycket viktig del i LPIVs verksamhet är branschråden som under alla dessa år varit med och byggt upp och format LPIV och vår verksamhet. Det känns nu som att det är dags att revidera och utveckla också branschråden, som ett svar på en värld i utveckling och nya förutsättningar.

Branschrådsträff 6 oktober på Green tech park, Skara från kl 9:00. Kaffe finns från 7:30!
Frågor eller nomineringar till branschråd lämnas till Oskar på oskar@lpiv.se eller Evelina på evelina@lpiv.se.

Månadens Råvaror – Augusti

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

AUGUSTI

Nu finns allt! Passa på att njut av alla färska råvaror som finns lokalt under augusti och september, frukt, bär och grönsaker finns i alla färger och former. Besök någon av våra lokala odlare för att hitta nya favoriter bland sommarens grönsaker. Alla sorters kål finns nu att avnjuta färsk, bladgrönsaker, tomater, bönor, morötter och betor finns i alla färger och former. Eller varför inte färsk kronärtskocka?! Slösa med färska örter i sensommarens matlagning, utbudet är stort och det är lätt att ha en egen kruka med blandade örter hemma i fönstret eller på trappan. Insjöfisken är bättre under de kallare månaderna, men insjökräftor är fina nu. Kött finns gott om från lokala gårdar hela året och nu börjar även jaktsäsong för visst vilt, som sjöfågel. Lokala mejeriprodukter finns, precis som spannmål att få tag på hela året. Och passa på att plocka av alla bär, svampar och örter som finns att få tag på i skog och mark just nu!

Sensommarfest
4 portioner

Insjökräftor med syrad fänkål
Kräftor fungerar bra som en förrätt med ett lite lättare tillbehör. Då är inte heller besvikelsen lika stor om det skulle var dålig fångst i burarna.

5-6 kräftor per person, beroende på storlek
1 medelstor fänkål
Salt, nymalen svartpeppar, syra – välj egen favorit – vinäger, ättika, citron

Skiva fänkålen tunt med exempelvis mandolin. Smaksätt med salt, peppar och valfri syra. Servera tillsammans med dina insjökräftor. Koka dem gärna dagen innan och låt dem svalna i lagen för riktigt smakrika kräftor.
Gräsandbröst med rödvinbärsås och smörstekta kantareller
Det måste inte vara röda vinbär som det är i detta recept, det funkar bra med lingon, svarta vinbär, eller lite syrligare former körsbär. Tycker ni att såsen blir för syrlig smaka på såsen ihop med gräsanden innan ni tillsätter socker. Tänk på att det ska var gott tillsammans.

1 andbröst per person
5 stora kantareller per person
4 deciliter röda vinbär
1 gul lök
2 deciliter rött vin
1 hönsbuljongtärning
1 deciliter vatten
Färskpotatis

Bryn andbröstet på högvärme så det får stekyta. Lyft ur andbrösten ur pannan och stek en halv gul lök i samma panna. Då får du med smakerna från anden till din sås. Tillsätt sedan vin, vatten, buljong och vinbär. Lägg tillbaks andbrösten i såsen och brässera tills andbrösten nått en innertemperatur på 68°.
Riv ner kantarellerna i mindre bitar och lägg dem i en varm panna. Förväll dem tills all vätska är borta. Tillsätt sedan en halv, finhackad gul lök och en rejäl klick smör. Stek till önskad färg.
Servera tillsammans med nykokt färskpotatis.

Ljummen kalvdans med godaste sylten

500 gram Kullings kalvdans
Sylt

Skär upp kalvdans i önskad portionsstorlek och ljumma den i stekpanna eller ugn. Servera med din favoritsylt, vi har valt en lingonsylt med gin och enbär från Resville Mathantverk.

Tävla i Matverk!

Vi behöver nya produkter, mer innovation och fler samarbeten. Var med och skapa ett större skafferi med hjälp av råvaror från dig eller från din närhet. Genom att delta i Matverk så kan du bli en skapare av en framtida klassiker. Ära och berömmelse blir din belöning, förutom glädjen att skapa nytt.

En bra idé är en bra idé, men först när den har blivit förverkligad så kan den göra nytta! Så förverkliga er produktidé och delta i Matverk. Det kan bli en trampolin rakt ut på marknaden. Både den nära och den långt bort.

20-21 augusti genomför vi de regionala tävlingarna för Bohuslän och Dalsland i samarbete med Glupsk på Dalsland i Fengersfors.

Matverk-2016-inbjudan-Bohuslän2

Matverk-2016-inbjudan-Dalsland2

26-27 augusti genomför vi den regionala tävlingen för Västergötland i samarbete med Matfestivalen i Skövde.

Matverk-2016-inbjudan-västergötland2

För mer info kontakta cecilia@lpiv.se eller svenerik@lpiv.se

 

Sista anmälningsdag 1 augusti!

Sommarens Råvaror

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

 

JUNI och JULI

Sommaren är verkligen tiden att njuta av lokala grönsaker, frukter och bär. Du kan hitta alla sorters tomater, gurka, paprika, chilifrukter, sallader, rädisor, ärtor och bönor från försommar och framåt. Glöm inte heller bort de färska morötterna och potatisen. Krydda med alla våra färska örter, färsk lök och vitlök. Bär kommer även de under försommaren, medan våra fruktträd låter vänta på sig tills i augusti. Det finns både söt och saltvattensfisk som är god, kanske på grillen?! Men skaldjuren kan man gärna vänta med tills hösten närmar sig. Välj gott, lokalt kött undersommaren, gärna från gräsbetande djur. Ägg, mejeriprodukter och spannmål är bra basvaror som finns att hitta lokalt hela året.

Ljummen sillsallad
4 portioner
30 gram smör
200 gram matjessill, gärna hela filéer, spara spadet
Färsk lök, olika sorter, som knipplök, gräslök och vitlöksblast
Sallad, sort spelar ingen roll, vi har fått tag i en fin bladsallad
Tomater, olika färger och sorter

Hacka salladen. Bryn smöret. När det börjar få en lätt nötaktigdoft, tillsätt spadet från matjessillen. Lägg i de hackade lökstjälkarna i pannan och dra av det från värmen. Stek färsk lök i smör i en ny panna, krydda med nymalen svartpeppar. När löken blivit mörkgrön utan att få stekyta tillsätts de klyftade tomaterna. Stek på låg värme tills tomaterna börjar mjukna. Dra av från värmen. Tillsätt hackad gräslök. Lägg sallad i botten slå över tomater och lök. Lägg på matjessillen grovskuren, och precis före servering slå det brynta smöret med matjessillslagen över hela uppläggningen. Servera med nykokt färskpotatis.

Rabarbersoppa med jordgubbar i kakaobrännvin
När du kokar rabarbersoppa går även den grova rabarbern utmärkt att använda. Du behöver inte skala den, utan kan istället försöka få med det röda skalet för att ge soppan en fin färg
300 gram rabarber
8 deciliter vatten
2 deciliter strösocker
2 kanelstänger
1 spröd rabarber
Råsocker att steka rabarber i
Hacka rabarbern grovt och koka allt i ca 40 minuter tills soppan smakar gott. Sila soppan och släng den kokta rabarbern. Dela den spröda rabarbern i 5 centimeter långa bitar. Klyv dessa 1 till 2 gånger på längden. Stek rabarbern med smör och rikligt med råsocker på låg värme tills den är mjuk. Servera soppan ljummen med den stekta rabarbern, de marinerade jordgubbarna och en klick yoghurt eller creme fraiche.

2 deciliter Qvänum Kakao
100 gram socker
En halv liter jordgubbar
Lös sockret i kakaobrännvinet. Halvera jordgubbarna, är de stora kan man dela dem i fyra och låt dem sedan marinera i brännvinet i minst 2 timmar, men med fördel över natt. Ju längre tid jordgubbarna marineras desto mer smak kommer de ta. Om jordgubbarna är täckta av spriten kommer de konserveras och håller sig länge i kylen.

Månadens råvaror – Maj

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

MAJ

Nu börjar vårens första späda grönsaker komma så passa på att njuta av färsk sallad och andra blad, lök, sparris och rädisor, örter, chili och rabarber. Det finns gott om saltvattensfisk och håll ögonen öppna för när makrillen kommer på försommaren, det är då den är som bäst. Skaldjuren kan dock få vänta tills tidig höst, då de är som smakrikast när vattnet är kallt. Det finns bra lokalt kött att få tag på hela året, så passa på att köpa en riktigt bra bit kött av hög kvalitet från någon av de lokala producenterna till försommarens grill. Många producenter sätter ihop köttlådor som är fyllda med godbitar till grillen. För dig som vill ha fler lokala varor i skåpen finns det ägg, mejerivaror och spannmål att få tag på hela året.

Grillad entrecote men färsk sparris och vitlök två tillbehör

Till det här receptet har vi valt att grilla en riktigt bra entrecote. Gunther Samuelsson på Lilla Spännefalla har hjälp oss att få fram köttet.
Köttets smak påverkas av hängmörningen, hur djuret levt, vad det ätit, ras och ålder. När man hängmörar försvinner vätska ur köttet, smakerna koncentreras och köttet blir mörare. Om man handlar av en liten producent kan man få mer information om köttet du äter och på det sättet upptäcka skillnader i smaker och matcha köttet till maträtten.
Entrecoten kommer ifrån köttrasen Limousin. Gunther valde ut 2 ytterligheter, en riktigt fet bit och en magrare för att vi lätt ska kunna se skillnaden. Först har hela djuret hängmörats, sedan har entrecoten styckats ut och hängmörats igen. För att skydda köttet penslas det hela köttstycket med fett. Då blir det hållbarare och kan det möras ytterligare utan att tappa färg. Detta ger oss 2 stycken välhängda entrecoter.
Vilken av dessa 2 är lättast att grilla för att få ett bra resultat och varför? Den feta – eftersom fettet gör köttbiten saftig och mycket mer smakrik, då mycket smak sitter i fettet.

Så nästa gång du står vid köttdisken och ska välja grillkött, var inte rädd för fettet. Det kommer att hjälpa dig till ett gott och bra resultat. Lycka till vid grillen och ha inte för bråttom när du ska grilla.

Till 4 portioner
500-600 gram entrecote av god kvalitet
Färsk sparris, 8 vita och 8 gröna
8 färska vitlökar
Chili, torkad och färsk

Skala sparrisen och koka den i välsaltat vatten tills den har tuggmotstånd. Det tar mellan 2-5 minuter beroende på hur färsk den är. Dela vitlöken på längden och grilla den på medelhög värme. Grilla köttet på riktigt hög värme utan kryddor, eftersom kryddorna bränns vid höga temperaturer. När köttet är vänt krydda efter smak med salt, peppar och torkad chili.

Chipotlemajonnäs
Chipotle är en torkad, rökt chili som ger majonnäsen en lätt rökig karaktär. Det är en stark chili som ger bra hetta åt majonnäsen.
1 tesked senap
1 chipotlechili
1 äggula
1 deciliter rapsolja
Persilja
Salt
Rensa chipotlen från stam och frö och hacka den fint. Vispa ihop senap och äggula. Vispa sedan ner oljan droppvis. Tillsätt sedan finhackad persilja. Smaka av med salt.

Kryddsmör med färsk knipplök
100 gram smör
1,5 deciliter finhackad färsk knipplök
Salt
Cayennepeppar
Nymalen svartpeppar
Blanda samman rumstempererat smör med 1 deciliter finhackad knipplök. Spar resten av knipplöken för att rulla smöret i. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Forma, rulla i hackad lök och låt vila i kylskåp i 30 minuter.

Denna gång är det svårt att säga vilket på tallriken som spelar första fiolen. Det får nog varje person bestämma själv.

Upphandlingsenheten i Lidköping bjuder in till informationsmöte

Upphandlingsenheten i Lidköpings kommun bjuder in till informationsmöte gällande ny livsmedelsupphandling.
Frågor som kommer att tas upp på mötet är vilka krav och lagar som gäller för att bli leverantör till en kommun. Lidköpings kommun genomför denna upphandling tillsammans med Essunga och Grästorp så är du lokalproducent och vill veta mer så kom på detta möte. Det kommer att vara representanter från Länsstyrelsen, kommunernas
respektive kostenhet samt upphandlingsenheten i Lidköpings kommun.

Datum och tid: 3 maj kl 18-20

Plats: Stadshuset i Lidköpings kommun

Anmälan sker till kommun@lidkoping.se
eller tel. nr 0510-77 00 00 Anmälan senast den 29 april.

Månadens råvaror – april

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

APRIL

Nu börjar årets första gröna titta fram, passa på att njut av ramslök, gräslök eller varför inte nässlor. Så här års äts det även mycket ägg, då de hönor som haft vinteruppehåll nu kommit igång med värpandet ordentligt. Det finns fortfarande mycket fisk och skaldjur att få tag på, eller varför inte prova lite tång, som smaksättare eller i en wok. Så här års är det toppen att handla av de lokala varor som finns att få tag på året om, som mejeriprodukter och spannmål. Även lammkött finns lokalt året runt.

Lammfärsburgare med äggbröd
Alla recept utgår ifrån Västra Götalands råvarusäsong, men i månadens recept har vi valt att fokusera lite extra på lokalproducerade ekologiska råvaror. Dessa produkter har vi KRAV markerat i receptet.

Äggbröd
Detta brödrecept kan bakas ut på flera olika sätt. Eftersom brödet bakas med både smör och ägg blir det extra fett. Detta gör att den nybakta känslan bevaras och det lämpar sig därför väl att frysa. Ta fram vid behov och värm.
Denna gång bakade vi på lokalt mjöl ifrån mjölnaren i Tun, men vill man ett lokalt KRAVmärkt mjöl rekommenderar vi mjölet från förra månadens recept – siktad spelt från Wästgötarna.

1600 gram vetemjöl
600 gram vatten
33 gram salt
110 gram socker
84 gram smör
1,3 deciliter KRAVmärk rapsolja
5 ägg
100 gram jäst
3 matskedar gräslök
8-10 blad ramslök

Hacka gräslök och ramslök fint och blanda samman alla ingredienser till brödet.
Knåda degen tills den är smidig, cirka 15 minuter
Dela degen innan den jäser utifrån den typ av bröd du vill baka.
• Gifflar 8 stycken
550 gram deg kavlas ut till en rund kaka och delas i 8 tårtbitar. Fyll varje tårtbit med en bit Wrångebäcksost och 2 skivor lufttorkat kalkonbröst. Rulla från den breda änden och lägg skarven nedåt. Nyp ihop sidorna så inte osten rinner ut.
• Korvbröd
75 gram styck, formas avlånga
• Hamburgerbröd
80 gram styck, formas runda

Jäs den formade degen till den dubbla storleken
Pensla med ägg, strö på dinkelflingor på hamburgerbröden och korvbröden
Grädda i 220° cirka 7-10 minuter tills bröden blivit gyllenbruna.

Lammfärsburgare
500 gram lagom fet KRAVmärkt lammfärs
60 gram riven KRAVmärkt Wrångebäcksost
Salt
Nymalen svartpeppar

Blanda färsen med den finrivna osten, salt och peppar. Forma fyra jämna burgare. Stek i en riktigt het panna med KRAVmärkt rapsolja. Rapsoljan har en högre brännpunkt än smör och lämpar sig därför att steka i vid höga temperaturer. Vänd burgaren lägg på tunnskivad Wrångebäcksost. Rosta eller värm gärna hamburgerbröden.
Servera med ett stekt KRAV ägg samt tunt skivat lufttorkat kalkonbröst och färsk ramslök.

Minimässa för lokala producenter och Ica butiker 16 mars

Eftersom vår minimässa mellan producenter och ICA Kvantumbutiker i Borås blev så lyckad och omtyckt av båda parter så kommer vi nu att ordna en liknande mässa för ICA butikerna i Skaraborg, Trollhättan, Vänersborg och Alingsås. Den kommer att hållas den 16 mars klockan 16.00 – 20.00 i Folkets Park Götene. Eftersom utrymmet här är betydligt större så kommer vi att bjuda in samtliga ICA-butiker i ovanstående område. Det betyder att nästan 50 butiker är inbjudna.

Vi har bjudit in samtliga anslutna producenter och hoppas att så många som möjligt kan och vill komma till Götene och visa upp sina produkter och träffa nuvarande och potentiella kunder.

Välkomna med anmälan till malte@lpiv.se eller nicklas@lpiv.se senast den 14 mars

Månadens råvaror – mars

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

I mars är skaldjur fortfarande mycket bra. Skaldjuren är som bäst under de månaderna vattnet är kallt.
Även rotsaker och lök finns att få tag på från Västra Götaland. Mejeriprodukter, ägg, spannmål och fågel finns lokalt under hela året.

Musselgryta med rotsaker och hembakt bröd
Du hittar färska blåmusslor i nät hos din lokala fiskhandlare. Musslorna är som bäst under de kallare månaderna, då är de riktigt stora och smakrika. På västkusten finns det flera producenter som odlar och även förädlar denna fantastiska produkt, som dessutom bidrar till att rena havet från kväve och fosfor.

Musselgryta med rotsaker
Blåmusslor, 2 nät
Morötter, 2 stora
Rotselleri, 2 cm tjock skiva
Gul lök, 1 stor
Rapsolja, smaksatt med citron
2dl vitt vin
2 dl vispgrädde
Salt
Nymalen peppar

Tvätta och sortera musslorna. Släng trasiga och öppnade musslor. En levande mussla ska vara stängd före kokning och öppnas sedan när den är färdigkokt.
Skär en skiva rotselleri och skala sedan denna. Skala morötter och lök och skiva i små bitar.
Fräs rotsaker och lök i rapsoljan tills de har blivit mjuka. Tillsätt sedan musslorna, rör om och slå på vinet. Lägg på lock och låt koka tills musslorna öppnat sig, cirka 5 minuter. Tillsätt sedan grädde och smaka av med salt och peppar.

Emmerbröd
Samma deg – fyra bröd
350 gram fast surdeg, om man inte önskar använda surdeg ersätt denna men 50 gram jäst
500 gram vatten
550 gram siktad spelt
150 gram emmerflingor
20 gram salt
20 gram honung
25 gram jäst om inte surdegen är tillräckligt aktiv

Blanda samtliga ingredienser och knåda i 10-15 minuter. Baka ut börden till önskad form och täck dem med handduk eller plast så ytan inte torkar. Låt jäsa i kylen över natt och ta fram i rumstemperatur 2 timmar innan gräddning
Ställ ugnen på 240° grader, ställ ner till 200 när ni satt in bröden.
Frallorna gräddas ca 10-12 min
Limporna ca 30 – 35 min
Knäckebrödet gräddas tillsammans med övrigt bröd tills det fått fin färg. Om det inte hunnit torka lägger man in det på eftervärmen.

Månadens råvaror – februari

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

Vintern håller fortfarande i sig i regionen och de svenska grönsaker som finns att få tag på är olika sorters lök och rotfrukter som morötter, palsternackor, betor, jordärtskockor, rotselleri, kålrot, pepparrot, rotpersilja, rättika och potatis. Även vitkål och rödkål, samt olika sorters skott som ärtskott och solrosskott finns att hitta lokalt. Fågel som kyckling och kalkon hittar man också lokalt hela året. Insjöfisk och skaldjur passar bra att äta nu, samt lokalproducerade ägg, spannmål, mjölk och ost som ni hittar i Västra Götaland hela året.

Lök finns hela året med bra kvalitet. En riktigt bra grönsak för lagring. Vi har i receptet visat på smakspektrat mellan olika sorters lök och tillagningsmetoder. Tänk vilken bredd i smak och styrka när man jämför rå eller fräst gul lök. Sötman i löken kommer fram när man fräser den. Lök behöver inte smaka mycket i sig själv, men om man utesluter det i tex kalops skulle man uppfatta den färdiga köttgrytan som lite mindre smakrik och balanserad.

Delarna i receptet kan användas var för sig, som tillbehör till andra maträtter. Men dessa tillsammans tycker vi blir en måltid. Önskar man ett matigare alternativ funkar det utmärkt med en bit fågel, kalkon eller kyckling spelar mindre roll. Båda har ett ljust kött som smakmässigt passar till de olika delarna i receptet.

Receptet kan verka lite krångligt med flera moment, men de går fort och funkar att göra samtidigt på spisen. Så ett litet tips. Innan man sätter igång med att fräsa och steka, se till att alla sorters lök är skalad och uppskuren. Se också till att alla andra ingredienser finns och är framtagna vid spisen, så kommer matlagningen gå mycket lättare och fortare.

Recept till 4 portioner
• 10 Gula lökar
• 2 Rödlökar
• 4 Schalottenlökar
• Vitt vin, 1 dl
• Vatten, 1,4 liter
• Rapsolja
• Smakrik, lagrad hårdost
• God senap av bättre kvalitet
• Honung, 1 msk
• Hönsbuljong – tänk på denna är salt, så smaka av soppan innan eventuellt ytterligare salt tillsätts

Färsk timjan, en liten näve

Löksoppa
Skiva 8 gula lökar som används till soppan. Fräs löken i rapsolja utan att den får färg. Tillsätt vatten, vin, buljongtärning och lite grovhackad
timjan. Koka tills löken blir mjuk.

Senapskräm
Hacka 2 små gula lökar. Fräs hackad lök i rapsolja tills den blir mjuk, tillsätt senapen och mixa till en grov kräm.

Honungsfräst rödlök
Klyfta 2 stora rödlökar. Fräs rödlöken i klyftor. När den är mjuk tillsätts honung. OBS ha lite koll på värmen då det är lätt att honungen bränns. Smaksätt med salt och
peppar

Ostgratinerad schalottenlök
Halvera en schalottenlök per portion Koka den tills den blir mjuk och strö sedan rivenost. Gratinera i ugn på 225° och grill/övervärme tills den fått fin färg. Servera soppan med den ostgratinerade schalottenlöken, honungsfräst rödlök och en bit gott bröd med senapskräm, nymalen peppar och salt efter smak.

Om du inte redan har en pepparkvarn så rekommenderar vi verkligen detta då nymalda kryddor ger en mycket fylligare smak. Det är inte kvarnen som är det viktiga, det funkar med mortel, mixer eller en tjockare plastpåse som man kan krossa kryddorna i. Testa skillnaden på dofterna mellan nymald svartpeppar och doften på den burken som har stått i kryddskåpet ett tag med färdigmald svartpeppar.

 

 

Storting 10 februari 2016

Den 10 februari är du som medlem i Lokalproducerat i Väst välkommen att medverka på årets Storting på Närebo Gårdsbutik, Restaurang, Gårdshotell & Konferens utanför Lidköping.

Årets tema är ”Lokal Mat från det Hållbara företaget – hur når du din marknad?”. Vi bjuder på paneldiskussion och gruppföredrag kring temat. Dagens moderator är Smaka på Västsverigeambassadören, Paul Svensson. Paul kommer att inleda dagen med att prata om det hållbara företaget och vad det kan innebära. Han kommer vidare att hålla i paneldiskussionen och även stanna kvar för samtal på eftermiddagen.

Paul Svensson, en av landets främsta kockar, är knuten till verksamheten på Fotografiska museet som matinspiratör och konceptutvecklare. Han är en av Sveriges stjärnkockar med över ett decenniums erfarenheter som kreativ ledare. Aktuell med nya kokboken ”Den nya husmanskosten”.

I panelen finns representanter från olika marknader såsom café, grossist, DVH, restaurang, offentlig sektor, evenemang och även press & media. Under förmiddagen har ni möjlighet att ventilera frågor och funderingar i storgrupp. Efter lunch finns det tillfälle att på olika sätt fördjupa sig i de olika marknaderna i form av gruppföredrag/samtal.

Tid: 10 februari kl. (8.00) 9.30–17.00, frukost finns från kl. 9.00
Plats: Närebo Gårdsbutik, Restaurang, Gårdsbutik & Konferens
Gå in på www.narebo.se för vägbeskrivning
Anmälan: Senast 1 februari till cecilia@lpiv.se
Som medlem i Lokalproducerat i Väst är Stortinget gratis, vid utebliven närvaro faktureras du 395: – + moms i efterhand (om inte särskild anledning finns). Glöm inte att ange om du är vegetarian, glutenintolerant etc.

Ta med smakprover! Passa på att visa era produkter för Cecilia på Närebo och andra intressenter. Meddela gärna vid anmälan om ni kommer ta med produkter.

Passa på! Mellan 8.00–9.00 har vi bokat ett antal mötesrum som ni har möjlighet att använda om ni exempelvis har behov att dra ihop ett möte med din matförening eller liknande. Frukost kommer att finnas tillgängligt från 9.00. För mer information kontakta cecilia@lpiv.se

Program
8.00 – 9.00 Möjlighet att ordna eget möte. Se info i inbjudan.

9.00 – 9.30 Frukost och inskrivning

9.30 – 10.00 Lokalproducerat i Väst informerar

10.00 – 10.45 Paul Svensson kommer att inleda dagen med att prata om det hållbara företaget och vad det kan innebära.

10.45 – 11.00 Kaffe

11.00 – 12.30 Paneldiskussion kring temat ”Lokal Mat från det Hållbara företaget – hur når du din marknad?” I panelen möts representanter från olika marknader såsom café, grossist, DVH, restaurang, offentlig sektor, evenemang och även press & media. Under eftermiddagen finns paneldeltagarna på plats för gruppföredrag och det finns möjlighet för dig att ställa frågor utifrån dina affärsmål och den marknad du vill vända dig till.

12.30 – 14.00 Lunch

14.00 – 14.40 Gruppföredrag med tillfälle för samtal

14.40 -15.00 Kaffe

15.00 – 15.40 Gruppföredrag med tillfälle för samtal

15.40 – 16.30 Fika och avslutning

Välkommen!

Rikard, Sven-Erik, Oskar, Malte, Cecilia, Evelina, Sofia och Nicklas

Månadens råvara – Januari

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

JANUARI

Njut av alla sorters lök, vitkål, rödkål och rotfrukter som morötter, palsternackor, betor, jordärtskockor, rotselleri, kålrot, pepparrot, rotpersilja, rättika och potatis. Det finns även växthusodlade skott som ärtskott och solrosskott att få tag på.

I januari är skaldjur och havsfisk som kolja, torsk, sej, vitling och sill ett bra val. Även insjöfisk som gös, lake och abborre är perfekt så här års. Vill man äta kött så finns både kalkon, kyckling, struts och gris. Även vildsvin och bäver är i säsong just nu. Lokalproducerade ägg, spannmål, mjölk och ost hittar ni i Västra Götaland hela året.

RECEPT

Receptet nedan utgår ifrån er egen smakpallet, med sött, surt, salt och beskt. Smaka av under tiden ni lagar rätten och hitta den smakbalans som passar er. Lita på din egen smak och njut av månadens recept! Det är bara du som kan bestämma vad du tycker smakar bra.

Gräddbrässerad insjöfisk med gulbetor och sallad
Recept till 4 personer

Betor gula och polka 400-500 gram
Morötter lite olika färger 400-500 gram

Gösfilé, Lake ryggbiten eller Abborre byxad filé 500-600 gram

Grädde 3dl grädde
Smör till stekning
Salt
Peppar
Socker
Ättika

Groddar

Potatis 500 gram

Koka gulbetorna hela med skal. När du tar upp en och klämmer på den ska skalet lossa ganska lätt. Koktiden på betorna kan variera mellan 40 min till 130 min.

Filea fisken om du inte köpt färdig fileat. Skölj gärna av den färdiga filen i kallt saltat vatten så får du rena fina fiskfiléer.

Skala morötter och polkabetor. Skiva dessa tunt med kniv, skärmaskin eller potatisskalare. Använder ni potatisskalaren lägg moroten på skärbrädan och dra skalaren fram och tillbaka över moroten.

Skär upp de färdigkokta gulbetorna i 1 x 1 centimeters tärningar

Blanda de skivade morötterna och polkabetorna med ärtskott. Smaksätt med salt och peppar.

Bryn fiskfilén snabbt på båda sidor i smör så den får fin färg. Krydda med salt och peppar. Slå på grädde så att det knappt täcker fiskfilén. Koka försiktigt fisken i grädden. Filen är klar när man känner att fiskköttet delar på sig lite grann när man trycker på den. Koktiderna varierar ifrån några minuter på byxad abborrfilé upp till 20 min på utskuren lakerygg. Ta försiktigt upp fiskfiléerna lägg dessa i en form. Värm de färdigkokta tärnade gulbetorna i grädden. Smaksätt grädden med lite ättika, salt och peppar. Koka upp och slå det sedan detta över fiskfilén i formen.

Servera genast med salladen och om man vill lite kokt potatis.

Lokalproducerat i Västs Årskrönika 2015

 Så nu är det dags! Att avsluta, utvärdera och tänka tillbaka! Vad har hänt och vad har vi gjort! Hur blev det egentligen och är vi nöjda med resultatet? 2015 går mot sitt slut och det är dags att ladda om inför ett nytt år!

2015 har varit ett år då vi på Lokalproducerat i Väst har prioriterat rådgivning och stöttning till er i vårt nätverk. Att möta er och få inblick i era fantastiska verksamheter är det som både får LPIV att gå framåt och ger alla oss som jobbar på LPIV kraft i vårt dagliga arbete. Det är hos er och tillsammans med er som vi utvecklas och där vi känner att vi gör nytta.

Under året fick vi ta farväl av Kerstin, även om hon fortfarande finns i vår närhet på Almnäs bruk. Men vi fick också välkomna en annan ovärderlig resurs i Oskar, som även han har sitt säte i Sjuhärad. Vi är nu 8 rådgivare på Lokalproducerat i Väst.

Utöver ett år av rådgivning så är det många händelser och aktiviteter som vi har hunnit med och när summeringen görs så blir det påtagligt hur mycket som faktiskt hinns med under ett år. Några i urval är till exempel finalen av Årets kock som gick av stapeln i Göteborg i februari. På plats var en handfull Smaka på Västsverigeproducenter för att visa upp sina produkter och den nya upplagan av magasinet SKAFFERI. Som grädde på moset så vann också den enda representanten från Göteborgs krogscen titeln Årets kock på hemma plan. Kvällen avslutades med en bankett där flera producenter fanns representerade på den mycket inspirerande och goda menyn.

I slutet av februari så var det också dags för den årliga mässan Passion för Mat. Med ny monter och nytt koncept blev det tre intensiva dagar som givit mersmak inför 2016 då det både kommer finnas en Smaka på Västsverige monter samt ett antal anslutande montrar där producenter från LPIVs nätverk gått samman och har egna montrar. Vi hoppas på ett helt Västsvenskt hörn på mässan!

Smaka på Västsverige har varit med på ett flertal andra olika event och arrangemang under året. Bland annat Food´n joy, Äta på Liseberg och World of coffe samt höstmarknad på Magasinsgatan i Göteborg.

Smaka på Västsverige har under det gångna året arbetat för att komma in i rollen som ett ickeprojekt och istället bli en självklar del i Lokalproducerat i Västs verksamhet. Samarbetet med Turistrådet i Västsverige har också förstärkts. Frukterna av detta arbete hoppas vi kunna skörda under kommande år. Ledorden för 2016 är transparens och tydlighet.

Den stora aktiviteten 2016 var Matfest och Matfestkartan som var klar redan i slutet av maj. Intresset har varit stort och i år är 172 olika producenter, besöksmål, restauranger och caféer med på kartan. Det var betydligt många fler besökare ute under Matfestdagen med ett genomsnitt på 127 besökare per besöksmål 2015 mot 56 per besöksmål 2014.

I anslutning till Matfest genomfördes en kockresa med ett 30-tal kockar från Göteborg. Resan genomfördes som en del i ett långsiktigt arbete inom Matstaden Göteborg för att få fler restauranger att upptäcka den lokala maten men också för att bygga vidare på de goda relationer som redan finns mellan producenter i regionen och kockar i Göteborg.

Årets Matverk innebar tre deltävlingar i våra tre landskap. Segrande produkter blev Wegofärs från Västergötland, Bohus furikake (tångprodukt) från Bohuslän samt isglassen Ekopop från Dalsland. I samband med tävlingen hölls också ett mycket uppskattat gastronomiskt samtal kring köttkvalitet med representanter från bland annat AgroVäst, Länsstyrelsen, Hushållningssällskapen, kocken Paul Svensson, samt ett antal producenter. Vi håller tummarna för fler givande och spännande samtal samt för våra finalister i den nationella tävlingen i januari.

Värt att nämna är även medaljörerna i SM i Mathantverk som i år gick av stapeln i Östersund. Från Västra Götaland tävlade 11 företag. Resultatet blev guld till Lottas Bak & Form för deras rågbröd och till Gunnebo Slott & Trädgårdar för deras surdegskorvbröd, 5 silver och 2 brons.

2015 har också varit året då Dagligvaruhandeln vaknat på allvar och nu är efterfrågan på lokala producenter större en någonsin. Som en del i detta arrangerades en Speed tasting med Ica City i Borås. Med på kvällen var 14 Kvantumbutiker från Västkusten och 38 företag från LPIVs nätverk. Både initiativtagarna och arrangörerna Ica City i Borås samt deltagande producenter var mycket nöjda med upplägget och resultaten av kvällen. Denna träff har också spridit sig till andra handlare i regionen och intresset är stort för att arrangera liknande aktiviteter på fler ställen till våren. Intresset från DVH har ökat och ändrat karaktär den senaste tiden, vilket är mycket positivt.

Inte att förglömma är att hubbarna har banat väg för många affärer under året. Fler och fler restauranger, butiker och gårdsbutiker har upptäckt hur smidigt det är att få allt levererat på en och samma gång samtidigt som producenten får mer tid över till att producera istället för att ligga och köra på vägarna. Vi hoppas att 2016 blir ett fortsatt bra år för hubbarna.

2015 har också varit ett år som har beskrivits som mjölkkrisens år. I kriser så föds dock mycket kreativitet och detta har vi märkt av på LPIV då alltfler mjölkbönder hör av sig och vill diskutera möjliga nya idéer för att utveckla verksamheten. En del i detta blev en ”Mjölkresa” med åtta mjölkbönder i början av november. Representanter från tre gårdar tittade på mjölkautomater samt bytte erfarenheter för att förbättra sin situation och lönsamhet som mjölkbönder. Under året har vi också sett flera olika initiativ från mjölkproducenter och det har öppnat mjölkautomater på tre gårdar samt i 5 dagligvarubutiker, vilket har gett mycket uppmärksamhet och press.

Under 2015 har två producenter från LPIV fått fina utmärkelser som Årets företagare dessa är Dugges Ale & Porterbryggeri i Landvetter samt Mia på Lilla Labäck. Det är extra kul att det är just livsmedelsföretag som får dessa utmärkelser. Ett företag i nätverket kommer också att börsintroducera 2016 och det är Dalsspira som lyckats få ihop 12 000 000 till nya investeringar i Dalsland med mejeri för både ko och getmjölk.

Förutom alla små och stora händelser runt om i hela regionen så har 2015 också inneburit en ny hemsida på LPIV. En hemsida som vi hoppas kunna utveckla tillsammans med er producenter. Tanken är att den så småningom ska fungera som en digital rådgivare. En möjlighet för er att få svar på enklare frågor, hitta samarbetspartners och utbildningar, att hitta vägar för ny försäljning samt marknadsföra era företag. Hemsidan är också ett viktigt verktyg för oss att dels sprida information (tillsammans med exempelvis nyhetsbreven) till er men också för att samla in information.  Logga in på ”baksidan” och se till att just dina uppgifter är korrekta och att texten som beskriver ditt företag är det du vill förmedla. Vi kommer fortsätta att utveckla hemsidan under 2016 och vi vill gärna ha synpunkter och förslag på utveckling eller vad ni vill ha mer av på hemsidan så hör av er om detta till oss.

Inför 2016 är det mycket nya saker på gång. Vi hoppas att Landsbygdsprogrammet kommer igång på allvar så att alla ni som vill göra investeringar kan söka stöd för detta. Vi ser också fram emot att andra projektmedel har kommit igång så att det ska finnas medel att söka för mindre eller större utvecklings projekt.

Jag hoppas att 2016 ska vara ett hållbart år där vi alla ser möjligheterna också i det som kan verkar vara rörigt eller svårt. På LPIV kommer 2016 handla om rådgivning och nätverkande och detta under parollen ”Hållbart Företagande” Alltid med er producenters bästa i fokus och med era behov och efterfrågan som ledstjärna. Jag hoppas att ni alla vill vara med och jobba vidare med oss under 2016 för att vi ska bli det ledande länet inom lokal mat och för en hållbar och fantastisk livsmedelsbransch i hela Västra Götaland.

PS: Boka redan nu lite datum inför 2016: Stortinget blir den 10/2 och Passion för mat i Göteborg 26-28/2! Börja också tänka på Matfest 2016, arbetet drar igång i januari.

Lokal mat från Västra Götalandsregionen

Under julen är det lätt att falla in i gamla vanor och köpa den mat man alltid har köpt. Varför inte bryta gamla mönster och prövar något nytt, kanske något som är producerat nära dig? För att hjälpa dig på traven kommer vi under december månad öppna luckor i vår matiga julkalender och presentera 24 lokala producenter och deras juliga produkter. Välkommen att bli inspirerad!

Lucka 24

Bakom lucka 24 hittar vi all lokal mat ifrån vår region. Vi hoppas att ni som har följt vår julkalender har hittat nya alternativ till julbordet och att ni bjuder era nära och kära på  lokala smaker på julbordet i år. Se det även som en inspiration att ta med er in på det nya året.

Alla 24 luckor som vi har öppnat under december månad hittar ni på vår Facebook 

God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Lokalproducerat i Väst!

Lyckad Speed Tasting för lokala producenter på Ica City Knalleland i Borås

Speed Tasting 4Onsdagen den 21 oktober var det dags för Speed Tasting/minimässa på ICA City Knalleland i Borås. City stod som initiativtagare och arrangör för träffen, till vilken dom hade bjudit in drygt 15 ICA-butiker, främst från en samarbetsgrupp inom Ica som kallas Storbutiksgruppen. Lokalproducerat i Väst bidrog med att bjuda in lokala producenter med ett intresse att leverera till de aktuella butikerna. 13 butiker var representerade utav ca 60 personer, med inköpsansvar. Och hela 38 stycken producenter fanns på plats för att ta chansen att hitta nya kontakter, eller underhålla befintliga. Både butikspersonal och producenter bjöd på en trevlig uppsluppen stämning i lokalen. Att döma utav kommentarer från både butiker och producenter, så var eftermiddagen väldigt givande och många nya kontakter knöts.

Borås City söker producenter till julmatmarknad

Lördagen den 19:e december planerar vi att ha en julmatmarknad i Borås City mitt på Stora Torget. Vi hoppas att du vill komma och bli en del av marknaden.

Julmatmarknaden är tänkt att att bestå av ca 20 stycken lokala matproducenter och vi tror att det finns ett stort intresse för produkterna helgen innan jul; både till julbordet och som julklapp. Vi kommer att marknadsföra  matmarknaden både i print och i digitala kanaler.

Anmälan görs i nedan formulär senast 30 oktober.

Information och anmälningsblankett

Rågbröd och Korvbröd tog hem guld i årets SM i Mathantverk

SM i Mathantverk 2015

Lotta Kristensson, Lotta Bak & Form och Camilla Kihl, Gunnebo Slott & Trädgårdar

För 19:e året i rad utsågs i onsdags kväll vinnarna i Öppna SM i Mathantverk vid Eldrimners stora jubileumsgala i samband med Særimner-mässan i Östersund. Tävlingen bestod av omkring 450 olika produkter indelade i 38 klasser. Jurygrupperna bedömde en stor mängd charkuterier, mejeriprodukter, förädlad fisk, surdegsbröd, marmelader, chutney, saft och glögg med mera. Från Västra Götaland tävlade 11 företag och resultatet blev 2 guld, 5 silver och 2 brons.

Guld gick till Lottas Bak & Form för sitt Rågbröd med russin och fikon med motiveringen ”Karaktärsfullt bröd med snygg design. Perfekt fermentering som ger ett lättuggat och aromatiskt gott bröd.”

Och till Gunnebo Slott & Trädgårdar för sitt Surdegskorvbröd med motiveringen ”Ett fluffigt glänsande korvbröd med en syra som enkelt matchar en välkryddad korv.”

Fler av Västra Götalandsregionens medaljörer:
Lilla Spännefalla, 2 silvermedaljer – kallrökt och lufttorkad bisonkorv och Älgkalvpastej med
trattkantareller

Resville Mathantverk, 1 silvermedalj – Marmelad med Bigarråer & krusbär

TuaCultura, 1 silvermedalj – Rödvinbär & Rödlöks sylt

Halltorps mejeri, 1 silvermedalj – Herta

Håvs Lamm & delikatess, 1 bronsmedalj – Håvs isterband

Cum Pane, 1 bronsmedalj – Syrlig Emmer

För fullständig lista och motiveringar gå in på www.eldrimner.com

Arrangör av Öppna SM i Mathantverk är Eldrimner – Nationellt resurscentrum för Mathantverk. Öppna SM i Mathantverk är den största tävlingen i sitt slag. Målsättningen med SM i Mathantverk är att göra mathantverket känt och att stimulera dess utveckling. Tävlingen har blivit betydelsefull och ger mathantverket status och ökar försäljningen.

För mer information kontakta: Sven-Erik Larsson, Lokalproducerat i Väst, rådgivare, 072-231 46 88, svenerik@lpiv.se

Gör din egen HACCP – studiecirkel

Studiecirkel för småskaliga livsmedelsföretagare

Ta chansen att arbeta fram ditt företags egen HACCP!

Kursen genomförs vid tre tillfällen där teori och praktiska övningar varvas. HACCP är en engelsk förkortning av Hazard Analysis Critical Control Point och översätts som faroranalys och kritiska kontrollpunkter. Under kursen får du hjälp med att analysera din tillverkning/beredning samt kunskaper om vilka risker som kan förekomma och hur du förebygger dem. HACCP är den metod som alla livsmedelsföretag inom EU ska arbeta efter för att livsmedlen ska vara säkra.

Datum: 17/11, 27/11, 8/12 -2015

Tid: Kl 9:00 -15:00

Plats: Vara Folkhögskola, Vara

Kursavgift: 900 kr (exkl. moms) inkl. mat och fika.

Intyg utfärdas efter genomförd kurs.

Antal platser: 8 st

Anmälan: Senast den 3 november till www.kompass.lrf.se (kod: 23395) Anmälan är bindande och kursavgiften debiteras om man uteblir utan att avanmäla sig. Eventuell avanmälan ska ske senast den 5 november.

Har du frågor, hör gärna av dig till Johanna Eriksson, Länsstyrelsen 010-224 52 23 eller johanna.s.eriksson@lansstyrelsen.se

Inbjudan studiecirkel HACCP

Välkommen!

 

Är du intresserad av att leverera till de offentliga köken? Se hit!

Vill du leverera livsmedel till Essunga, Grästorp, Herrljunga, Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro, Tidaholm, Töreboda och Vårgårda?

Är du producent och/eller leverantör av en produkt som du skulle vilja att ditt barn får till lunchen i skolan, eller din mamma får njuta av till fikat på äldreboendet?

För att detta ska vara möjligt måste du ha ett avtal med kommunen, som blir till genom upphandling.

Inför kommande upphandling av livsmedel med avtalsstart 1 oktober 2017 önskas vetskap om du som producent/leverantör av enstaka produkt finns och vill erbjuda denna till kommunen.

Genom att lämna uppgift i separat intresseanmälan visar du att det finns behov av att kunna lämna anbud för enstaka produkt, till begränsad volym och leveransadress.

Tanken är att vid ett påvisat behov starta upphandling av livsmedel i god tid innan avtalsstart hösten 2017. Förhoppningen är att teckna avtal med flera av er redan ett år innan avtalsstart. Detta för att ni ska ha god tid till förberedelser.

Har du frågor kontakta Pernilla Fischerström, Länsstyrelsen, 072-570 47 09, pernilla.fischerstrom@lansstyrelsen.se eller Nicklas Lundberg, Lokalproducerat i Väst, 073-027 77 08, nicklas@lpiv.se

Gör din anmälan här!

Produktpärm för alla i Lokalproducerat i Väst

För att kunna informera om producenterna som är medlemmar i LPIVs nätverk och deras produkter på ett effektivt sätt vill vi skapa en produktpärm. I pärmen presenteras kort info om producenten (företaget) och ett produktblad där produkterna presenteras med bilder och info och separat prislista för varje producent. Målet med detta är att sprida kunskap och hitta nya kunder för producenterna. Samtidigt blir detta en utbildningsprocess för de producenter som inte känner sig bekväma med försäljning. Många saknar även grundläggande informationsmaterial för att kunna presentera sitt företag och produkter mot kund. Som medlem i LPIV får man möjlighet att mot en rimlig kostnad ta fram info och produktblad.

Alla producenter i LPIV har möjlighet att finnas med i produktpärmen men innan det måste all information i rätt format enligt listan nedan inkommit till LPIV.

Priser
Info och produktblad 700kr per sida. (ingår för SPV-producenter)
Finns det behov av att ta produktbilder har LPIV möjlighet att förmedla kontakt för fotografering. Observera att detta inte ingår i priset ovan.

När infosidan ska tas fram skickas infotext och miljöbilder, om sådana finns, till sofia@lpiv.se. Ett första utkast presenteras för producenten som här kommer med inspel om vad som ska ändras, läggas till eller tas bort. Infotexten ska inte vara för lång utan innehålla det som företaget står för, mellan 600 – 1300 tecken inkl. blanksteg.

Produktbladet är till för att på ett enkelt sätt kunna visa info om produkterna och detta görs bäst med bilder. Finns bilder på de produkterna som ska vara med skickas dessa till sofia@lpiv.se. Vill man ha hjälp med att ta bilder på sina produkter kan LPIV hjälpa till att förmedla kontakt för fotografering. Har man egna bilder eller vill ta egna bilder går detta givetvis bra. Till varje produkt som är med i produktbladet behövs info som förpackningsstorlek, antal i kartong, mm.

Maxantalet bilder är 9 stycken men är inget krav utan det beror naturligtvis på hur många produkter du har. Har du fler än 9 produkter kan man antingen välja ut de produkter som man vill lyfta fram eller så kanske du har olika produktgrupper som kan förmedlas med en och samma bild.

Info och produktbladen blir inte bättre än den info och bilder man skickar så tänk igenom noga hur ni skulle vilja att det ska se ut och vilka produkter som ska vara med. När materialet är klart äger producenten detta och disponerar fritt användandet av detta och då finns möjligheten att finnas med i produktpärmen som alla medarbetare på LPIV ska ha och kunna visa potentiella kunder. Produktpärmen kommer löpande byggas på med de producenter som vill vara med men först när alla punkter är uppfyllda.

Vad ska uppfyllas för att vara med i produktpärmen?

– Prislista enligt mall. (Rikards mall) Vi hjälper till om det behövs – Prislistan kommer inte sitta i pärmen utan kommer endast användas av LPIV:s personal vid behov.

– Produkter ska kunna levereras till flera nya kunder. Producenten måste ha volym eller vilja producera förväntad volym.

– Producenten ansvarar för att förändringar i sortiment och priser uppdateras med nya produktblad/prislistor. – Generell ändring sker i januari. Vill man ändra innan dess kostar det 500:-/blad. Gäller även SPV producenter.

– EAN-kod på prislistan för de produkter som har detta.

– Utformning av produktblad och prislistor skall godkännas av LPIV.

– Vi inspirerar och skapar intresset hos kund, producent följer upp.

– De som är med i pärmen håller själva kontakt med kund för order.

– Demo och prisaktiviteter görs upp mellan kund och producent.

– Producenten är ansvarig för information till kund om säsongsvariationer.

– SPV-producentvaror kan märkas upp i butik med hyllkantsetikett o dylikt om butiken vill ha det så.

– LPIV har rätt att ta bort producenter ur pärmen om det inte fungerar eller om lagar och regler inte följs.

Vi behöver alltså följande information och material från er:
– Bild på producent och/eller miljöbild på en produkt
– Infotext enligt ovan.
– Företagslogga
– Hemsideadress
– Kontaktuppgifter
– Upp till 9 produktbilder i hög upplösning

Ambitionen är att börja använda säljpärmen under hösten. Naturligtvis kommer vi att fylla på pärmen efterhand, men vi är tvingade att maximera innehållet till 80 producenter och här gäller först till kvarn…

För mer information kontakta Sofia Lennström, sofia@lpiv.se, 0708-29 09 45

Matglädje

Jag tänkte denna gång skriva lite om ett ord, som alla har en relation till: Matglädje. Det intressanta med detta ord är att det har så olika betydelser, beroende på vem som använder det.

Några exempel på vad matglädje inte är för mig. Jag som alla andra besöker dagligvaruhandeln med jämna mellanrum. Upptäckte att försäljning av julskinka nu har kommit igång, absolut inget fel på det. Jag försökte hitta en skinka med i alla fall lite fett mellan kött och svål. Men nej ack nej.

När jag står i butiken med huvudet långt ner i en kyldisk känner jag mig lite iakttagen. Jag tittar upp där står ju Leif Mannerström och vinkar ifrån kylen med färdigmat. Jag vrider lite på huvudet och där sitter Per Moberg på huk och ser som vanligt lite arg ut. Jag vet inte vad han vill att jag ska köpa av honom denna gång. Men ingen av dessa herrar kommer få mig att välja varorna som de hjälper till att sälja. Jag går därifrån utan skinka och vinkar lite åt tv kockarna.

Några exempel på vad matglädje för mig.

När man slutar att äta vissa livsmedel, bara för att man har haft förmånen att en gång prova något som varit riktigt bra. Låt mig ge några exempel. När man vi något tillfälle fått äta en riktigt bra Vänerlöjrom. Så blev konsekvensen att jag slutade köpa all annan form av rom, allt ifrån stenbit till störrom. Det är ju helt enkelt inte intressant längre. Billigare produkter är i vissa fall färgade och har ganska trist konsistens. Dyrare produkter är inte värda ett högre pris i jämförelse med Vänerlöjromen.

Eller när man börjar ringa för tidigt på säsongen och tjata på de lokala grönskasodlarna. När kommer deras första färska vitlök? Man hänger så att säga över axeln på dem när de drar upp dem. Jag är så ivrig att jag köper den oputsad. Jag vill bara hem och grilla. Efter dessa grillkvällar så är ju all annan vitlök tyvärr helt ointressant. För torkad, inlagd eller marinerad vitlök kommer aldrig i närheten av smaken på färsk grillad.

Äpplemust. Jag kommer inte ihåg när jag köpte läsk sist. Jämför komplexiteten mellan must och läsk. Det är inte samma produkt, jag skäms att jag jämför dessa två produkter med varandra. Förlåt mig kära mustproducenter. Men som sagt läsk är ju helt ointressant som produkt när man druckit must. Musten smakar så mycket mer och det är inga konstigheter i flaskan.

Denna lista kan göras väldigt lång.

Matglädje kan också vara när man får kombinera 2 råvaror. I somras fick jag matgäster med kort varsel. Jag planerade och förberedde tre rätters måltid under lite tidspress. Förätten bestod av långlagrad Billingeost och varmrökt gräsandbröst serverat ifrån en skärbräda mitt på bordet. Jag kommer inte ihåg vad jag hade planerat till varmrätt och efterrätt. För vi åt aldrig upp dem, alla var nöja efter förrätten.

När man funderar på hur lätt det var för mig, att bjuda på mat den kvällen är det ju helt fantastiskt. En skärbräda, en kniv, en bit bröd och några assietter. En av gästerna reagerade på enkelheten i denna förrätt. Enkelt för mig. –Ja. Men jag vet, att det är inte är enkelt att producera råvaror av så hög kvalitet. Det kräver kunskap, erfarenhet och ett gott yrkeskunnande.

Matglädje kan också vara när os förvandlas till doft. Jag provade för ett tag sedan att fritera i kallpressad rapsolja. Fritering luktar i vanliga fall inte toppen. Men nu, på lite lägre temperatur, och lite längre tid i fritösen, fylls köket av en ljuvlig doft av varm raps.

Detta är några få exempel på vad som är matglädje för mig.

Jag handlar hellre av en lokal matproducent som jag känner och känner till. Jag vill att den maten jag och mina närmaste ska äta inte har en anonym bakgrund. Det känns bra när man kan handla produkter av personer eller företag som jag har förtroende för. Så jag kommer fortsättningsvis också vinka hej då till Per å Leif i min lokala butik.

Sven-Erik Larsson, Rådgivare, Lokalproducerat i Väst

För dig som använder våra hubbar

Inga tidsförändringar för leveranser under påskveckorna!

 

Vecka 14: Påskveckan går turerna som vanligt – GLC hämtar på hubbarna under onsdagen och levererar ut till kunderna på torsdagen.

 

Vecka 15: Veckan efter påsk går också turerna som vanligt.

 

Redan nu kan vi titta framåt till kommande helger.

 

Vecka18: 1:a maj veckan med helgdag på fredag går också allt som en vanlig vecka.

 

Vecka 20: Kristi Himmelsfärdsdag på torsdag blir det som vanligt att GLC hämtar på hubbarna på onsdag, men här sker utleveranserna på fredag.

 

Nationaldagen vecka 23 ligger i år på lördag och påverkar således ingenting

 

Midsommar vecka 25 kommer också att fungera som vanligt.

 

Sedan händer ingenting förrän till julhelgen och det återkommer jag om.

 

Önskar Er alla trevliga helger med god försäljning!

 

Malte

 

Lokalproducerat i Väst

Hållbart

I skrivandets stund sitter jag på ett tåg hem från Åre och tänker på vad hållbarhet är för mig. Jag har i dagarna två varit på Hushållningssällskapet Jämtlands hållbarhetskonferens Åre Sustainability Summit och konstaterat att hållbarhet är viktigt för både kungligheter, forskare, dig och mig. Men det är också olika. Vad är en hållbar livsstil och hur driver man ett hållbart företag? Karl-Henrik Robért från Det Naturliga Steget pratar om vikten av att definiera hållbarhet. För om vi inte vet vart vi ska hur ska vi då kunna nå fram? Han pratar om olika aspekter och att man ska se om verksamheten tär på våra ändliga resurser, om det släpper ut gifter, om det tränger undan ekosystem och om det är socialt hållbart. Klarar företag att synas i sömmarna utifrån dessa aspekter och fortfarande vara ekonomiskt lönsamma då ser han dem som hållbara. Här har vi kanske en ram att se igenom och ge oss verktyg i hållbar företagsutveckling. Ett sätt att ta små steg och att hjälpa varandra. Experter behöver samarbeta och vara lösningsorienterade istället för att kasta pajer i debatt. För det handlar trots att om att vi måste driva den utvecklingen framåt tillsammans så ingen står ensam på Titanic, förvisso i första klass, med alla rätt, men det är fortfarande Titanic.

Vi har också pratat om livsmedelsproduktion. Hur maten vi äter påverkar världen runt om kring oss. Igenom våra val påverkar vi landskapet runt om kring oss. Här pratar Paul Svensson om kvalitet som grunden till hållbar utveckling. Att statusen i råvaran måste höjas och att grönsaken ska vara i fokus. Man ska söka det exklusiva i det som finns här och nu och på detta sätt upptäcker man nya skatter. Hållbar utveckling, precis som glädje och unika smakupplevelser är något man får på köpet. Man ska erbjuda en trovärdig upplevelse med en röd tråd igenom hela verksamheten, med återbruk, återvinning och återhållsamhet som ledord. Även Sebastian Boudet pratar om värdet av bra råvaror och att man ska jobba med små producenter som har känsla för sina råvaror och tar till vara på den stora variation som finns i sorter anpassade till landskapet genom århundraden. På detta sätt skapar han sina bröd, enligt honom en enkel bagare, med mjöl, salt och vatten. Vi måste lära oss att ta tillvara olika sorters mjöl, att använda dem på rätt sätt och få gott och nyttigt bröd igen. För det är skillnad på mjöl och mjöl – skillnaden finns i sorten och hanteringen och så klart i smaken.

Sprängfylld av intryck klev jag på tåget igår och började prata med damen jag skulle dela kupé med. Jag berättade glatt om helgen i hållbarhetens tecken och möttes av frågan – Jaha, och vad kom ni fram till då? Vad ska vi göra åt det? Och det är ju här vi har den stora frågan. Det jag vet är att vi alla kan göra något, man kan börja i det lilla. Gör ett medvetet val i mataffären, i elanvändning, i gifterna vi sprider och får i oss och i det sociala. Men det är också någon som måste sätta ner foten på ett kraftfullt sätt. Det måste löna sig att göra rätt. När vi sitter och lyssnar på föredraget om biogas och blir varse om vilka enorma kontrollavgifter det är att omvandla växthusgasen metan till värme och el önskar jag att det i ännu större utsträckning ska löna sig att göra rätt och ta ansvar. Det handlar om förändring, att gå först i plogfåran, att hitta något mer att göra, något litet, något stort eller något världsomvälvande.

Jag vill avsluta med att citera Fia Gulliksson från Jazzköket i Östersund. Hon har valt att driva en hållbar restaurang med lokala råvaror. Hon vill vara en av dem som går före och för henne ska vara ”Gott, Rent och Rättvist och givetvis Lokalt”

Cecilia Faktus, rådgivare Lokalproducerat i Väst

LPIV Köp & Sälj på Facebook

Nu har vi skapat en grupp på Facebook för er som är medlemmar i Lokalproducerat i Väst där man kan annonsera om man har något att sälja eller om man söker något specifikt att köpa. Gruppen är sluten och man skickar en förfrågan till oss som vi sedan godkänner. Här kan man annonsera om allt från råvaror till köksutrustning, butiksinrede och tekniska hjälpmedel som används i produktion. Vi hoppas att det här ska hjälpa er att lättare hitta det ni söker på ett effektivt sätt och förhoppningsvis göra bra affärer.

En förening med glöd!

Hur kommer det sig att en del föreningar och organisationer har mer fart och engagemang än andra? Med avund och nyfikenhet kan man på håll betrakta och förundras över varför de lyckas? Själv trampar man på och arbetet i den egna föreningen upplevs emellanåt som den kvicksand som långsamt tar kraften ur alla inblandade.

Svaret kan vara att föreningens medlemmar känner stort engagemang. Att man som medlem känner och vet vad som är målet/målen med föreningen. Att man känner tilltro till de personer som tagit ansvar för att föra föreningen framåt. Att man själv bidrar vid olika gemensamma aktiviteter, hjälper till att organisera evenemang, resa tält tillsammans vid skördefesten på hösten, stå sida vid sida på mässa. Att man som enskild företagare upplever sig vara viktig i och för föreningen. Kort och gott- samhörighet och inflytande i ett gott gäng.

Ett exempel på detta är Sjuhäradsmat som är en förening verksam sedan tidigt 2000-tal. Föreningen har periodvis drivits i projektform men nu står man på helt egna ben. Varje medlem lägger en insats på 500 kronor och betalar dessutom 500 kronor per år i service/medlemsavgift. Medlemsantalet har fördubblats till 79 medlammar de senaste 3 åren och har kommit att bli en alltmer tydlig aktör vid olika arrangemang och aktiviteter.

Kan en del av hemligheten finnas i en stark och drivande styrelse? Att Sjuhäradsmat erbjuder ett stort nätverk med generösa medlemmar och kollegor. Tillsammans blir man starkare, man kan handla av varandra för att öka attraktiviteten i gårdsbutikerna, ordna egna kurser med kompetens från medlemmar som besitter värdefull kunskap för många. Jag är övertygad om att ”kittet” och ”motorn” i en förening grundar sig i det kollegiala, samhörighet, vikänsla och styrka.

Hur finner du glöden i ditt engagemang?

Kan dagligvaruhandeln göra mer för att lyfta den lokala maten i butik?

Svaret på frågan är enligt min mening JA.

Jag har nu arbetat på Lokalproducerat i Väst i snart fem år, en riktigt trevlig tid med många möten med eldsjälar som producerar fantastisk mat. Det var med stora förhoppningar jag började för fem år sedan där jag lite naivt trodde att nu kan jag bidra med att lyfta den lokala maten på dagligvaruhandeln. Anledningen till denna tro på mig själv var att jag har ett långt förflutet inom ICA och jag vet hur denna verksamhet fungerar.

Efter fem år så kan jag dock konstatera att denna uppgift är långt ifrån klar, kanske tom kan sticka ut hakan och säga att vi inte ens har ”skrapat på ytan”. Jag möter fortfarande så gott som dagligen ”gamla kollegor” som vill ha mer lokalproducerad mat i sina butiker där producenterna påstår att i just den butiken så blir jag inte väl mottagen när jag kommer för att visa upp mitt sortiment.

Därför så har jag nu sammanställt en enkel checklista för er som arbetar i butik, jag tycker vi gemensamt kan komma längre och jag uppmanar er att mer än gärna ta kontakt med Lokalproducerat i väst, vi ska försöka hjälpa er så gott vi kan!

Är du mer intresserad så får du gärna läsa checklistan nedan som är en bilaga till denna artikel.

Med vänlig hälsning Rikard Brax, företagsrådgivare på Lokalproducerat i Väst.

10punktslista för att lyckas med lokal mat.

  1. Sätt er ner och diskutera syfte och mål med lokal mat i butik? Vad är lokal mat för er i er butik?
  2. Inventera noggrant vad ni har för lokala leverantörer idag. (ofta har ni mer än vad ni själva tror men ni är dåliga på att visa upp det i butiken).
  3. Bestäm er för vad ni ska avsätta för resurser om ni vill satsa på lokal mat. Med resurser menar jag tid, pengar och om ni saknar någon kompetens. Dessa tre saker är totalt grundläggande för vad slutresultatet kommer att bli. Diskutera också internt i butiken, vad vill jag som handlare, vad tycker avdelningsansvarige, tycker ni inte samma sak vilket händer relativt ofta så brukar det sällan sluta med att varorna säljs ur butik. Ta gärna kontakt med Lokalproducerat i Väst, se uppgifter på www.lpiv.se.
  4. Fundera på hur ni skall skylta upp det lokala sortimentet i butiken. Egen skyltning eller använda sig av befintliga nätverks märken? Diskutera också gemensamt hur exponering och varuplacering skall ske.
  5. Analysera vinsterna med att jobba med lokala leverantörer. Ska ni göra det för att höja matkänslan i butiken? Få in mer marginalkronor på en lokalproducerad produkt jämfört med en prispressad produkt? I rent marknadsföringssyfte? Eller vill ni helt enkelt bidra till att skapa arbetstillfällen på orten?
  6. Ta dig tid att lära känna leverantörerna, detta är ganska sällan ”dussinvaror”. Ta dig tiden att smaka på produkterna så du kan förmedla vad det är du säljer. Tänk också på att många av dessa leverantörer har relativt dålig marknadskompetens och brinner för sin produktion. Du kan med din erfarenhet på att vara proffs på att sälja hjälpa företagen genom att komma med tips och idéer. Viktigt är också att arbeta långsiktigt med leverantören, minst årsvis och planera gärna aktiviter utifrån matåret. Gör upp en plan för gemensamma uppföljningar och utvärderingar.
  7. Gör upp tydliga rutiner för hur beställningar skall ske! Order via telefon tar ofta lång tid för båda parter!
  8. Gör upp vad som förväntas kring kross, utgånget datum och svinn!
  9. Gör upp om distributions och leverans samt upplockning samt demo och rutiner kring detta!
  10. Ta er tid med företagen och lär känna varandra, besök helst företaget för att få en blick på verksamheten. Att få kännedom om produktionen skapar alltid en bättre kunskap om mat generellt vilket ni kan förmedla till era kunder. Och sist men inte minst – Ha kul för det kommer ni få om ni lyckas och följt denna lista!

Skål för mångfalden!

Drycken är på frammarsch! Efter mikrobryggeriernas och bränneriernas intåg på livsmedelsscenen är det nu dags för de alkoholfria allternativens tur att ta plats! Att välja lokalt och svenskt till maten, både med och utan alkohol är nu en självklarhet både i hemmen och på restaurangerna.

 

Vi flera tillfällen den senaste tiden har just de lokala, alkoholfria allternativen till tysk öl och franska viner lyfts fram. Under hösten har bland annat Claes Wernerson, QMM (Qvänum Mat & Malt) bjudit in till en dryckesprovning på Thörnströms Privata Rum i Göteborg. Provningen är en del i projektet ”Svenska drycker och Matlandet”, med syftet att medvetandegöra och sälja in svenska drycker till restauranger och offentlighet.

 

Det bjöds på en femrätters-måltid med över 15 svenskproducerade drycker till, allt från mjölk och äppelmust till saft och brännvin. Förutom att skapa nya spännande smakkombinationer och smakupplevelser så visade denna satsning också på den stora variationen och utbudet bland dryckerna, inte minst från Västra Götalandsregionen. Variationen gör det extra spännande då man går på jakt efter nya skatter att hälla i glasen, både med och utan alkohol.

 

Samma känsla av nya möjligheter och område att upptäcka och njuta av skapades på Höstmarkanden vid domkyrkan i Göteborg en helg i slutet av september. Här stod fyra dryckesproducenter sida vid sida och alla sålde bra. Äppelmust av olika sorter, nektar i olika smaker såldes till entusiastiska göteborgare. En personlig favorit för alla att finna.

 

I arbetet med att få in fler lokala produkter i menyerna på Göteborgs krogar har den alkoholfria drycken fått mer och mer uppmärksamhet. Många krogar erbjuder numera alkoholfria dryckesmenyer så variationen av drycker måste vara stor för att hitta rätt smakkombinationer.

 

Med det nyvaknande intresset för drycken och då framför allt den alkoholfria drycken, kan de lokala produkterna nu konkurrera med produkter från när och fjärran. Det roliga är också att den svenska eller Västsvenska drycken ofta är långt mer unik, spännande och ovanlig än det mesta i importerad väg. De lokala dryckerna är här för att stanna och tillsammans ser vi till att de blir ett självklart val till varje måltid, både i vardagsrummen, hemma köken och i de tjusiga lokalerna!

Logiskt med logistik.

Vårt språk förändras över tid, för några år sedan pratade man om distribution av varor, numera pratar man om logistik när man menar samma sak.

 

Vad är då logistik? Ja enkelt uttryckt är det att flytta någonting från en plats till en annan. Logistik är egentligen mycket mer än transporter. Man kan tala om logistik inom t.ex. IT, tele, inköp, inom det militära eller inom familjen med hämtning och lämning av barn på skola, fritids och fotboll.

 

Saker behöver alltid transporteras och på något vis kostar alltid transport av varor pengar och belastar miljön. Det gäller att flytta saker för så liten kostnad som möjligt och så miljömässigt bra som möjligt.

 

I ett enmans- eller tvåmansföretagär det extra viktigt att var och en gör rätt sak. Det är att producera sina produkter man skall leva av. Att eliminera ineffektivitet och kostnader som inte höjer värdet på varan innebär att konsumenten får mera för pengarna och/eller att det producerande företaget får bättre ekonomi.

 

Inom Lokalproducerat i Väst har det sedan många år funnits önskemål om hjälp med att skapa en effektiv transportlösning för att våra producenter skall kunna sälja sina produkter till varandra, till restauranger och till dagligvarubutiker. Producenterna är experter på att tillverka sina varor och vet exakt hur de skall göra för att få bästa smak och konsistens på produkterna de skall sälja. Men det har sedan blivit problem med hur de ska få ut sina varor till kunderna, var och en har fått finna någon lösning för logistiken.

 

En sak som är nog så viktig är att inte transportkostnaden blir för hög. Det är dyrt att hantera små volymer, ett par kartonger kostar oftast lika mycket att skicka som en hel pall. Även när man distribuerar ut sina produkter själv, med den egna bilen kostar det en hel del om man räknar sin egen arbetstid i pengar och bilkostnaderna som alltid finns. Den egna tiden kan ju dessutom användas bättre åt att producera mera varor som ger intäkter till företaget.

 

Sedan några månader tillbaka har vi i Lokalproducerat i Väst tagit det här med logistiken på allvar och håller nu på att bygga upp ett system som kommer att kunna användas av alla som vill skicka varor, och som dessutom blir billigare och miljövänligare ju flera som utnyttjar det.

 

Det hela går ut på att vi skapar ett antal hubbar, inlämningsställen, fördelade över hela Västra Götaland, dit producenterna som finns runt omkring hubben kan lämna in sina varor för vidare leverans ut i hela Västra Götaland norra Småland och norra Halland. Alla hubbar har onsdag som den dag som varorna hämtas av åkeriet. Varorna går sedan ned till åkeriets terminal i Göteborg där varorna från de olika hubbarna plockas om och går tillsammans ut till kund. Om exempelvis en kund köper varor från 5 producenter som hör till olika hubbar så kommer ändå varorna till kunden på torsdag med samma leverans. Alla varor hanteras i obruten kylkedja. Åkeriet når så gott som alla orter i ovanstående område på torsdagen, det kan vara någon avlägsen ort som kan få sina varor på fredagen, aldrig längre leveranstid än 2 dagar och allra oftast på 1 dag. Åkeriet fördelar sedan kostnaden mellan producenterna och skickar ut faktura på detta. Vi har exempel på leveranser som blivit otroligt billiga när många producenter sålt till samma kund vid ett och samma tillfälle.

 

Förutom att det blir ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt så finns det flera fördelar med detta system. En mycket viktig aspekt är kundnyttan. Vi vet att kunderna tycker att det är bra om så mycket varor som möjligt kommer med samma leverans eftersom det tar tid om det kommer med flera bilar vid olika tillfällen. Många kunder planerar sina inköp efter hubbarna och väljer leverantörer därefter. Detta stärker producenternas konkurrenskraft och är samarbetsfrämjande.

 

Hubbarna fungerar också nätbyggande mellan producenterna. Man kan hjälpas åt med leveranser in till hubben och man kan hitta nya kunder, och möjligheter att få veta vart man kan sälja, genom de andra producenterna. Producenterna får en säker tillgång till marknaden eftersom åkeriet distribuerar över hela vårt område. Det finns även möjlighet att få leveranser vidare ut i landet från hubbarna via terminalen i Göteborg.

 

Arbetet går vidare med att söka lämpliga lägen för flera hubbar, troligen behöver vi 10 – 15 st för att få en bra täckning i regionen, det får inte upplevas som att man har för långt till sin närmaste hubb. Hittills har vi 3 stycken hubbar, den första startade vi i våras i Stora Levene på Adelsåsen, denna är mycket flitigt använd och producenterna runt denna är mycket nöjda med hur det fungerar. Hubb nr 2 finns i Uddevalla på Gröna Gårdar här var det ganska lugnt i början men efter sommaren har vi leveranser varje vecka även från detta ställe. Hubb nr 3 startade i somras på Skäftingsbacka gårdsslakteri utanför Borås. Samma sak här, det tog några veckor innan det kom igång, men nu börjar det gå en del varor även härifrån. Ytterligare 2 eller 3 beräknas vara klara att starta inom en ganska snar framtid.

 

Vem kan bli hubb, och var skall de finnas?

 

Lämplig för att vara hubb kan vara en producent som skickar ganska mycket varor själv och därmed slipper åka någon annanstans med sina produkter när de skall skickas. I de allra flesta fall behöver det finnas kylmöjligheter på hubben. Det behöver vara en ganska jämn spridning över regionen så att vi täcker upp hela Västra Götaland med hubbar på lämpliga avstånd.

 

På Lokalproducerat i Väst ser vi det här som ett erbjudande till våra producenter, inget vi tvingar in någon i, men som jag hoppas framgått av ovanstående så är det något vi tror kommer att bli riktigt bra när det är fullt utbyggt. Vi vet att det fungerar, och att både producenter och kunderna gillar det, där det är igång. Det här är en logisk lösning för logistiken!

Jag funderar på vart sommaren tog vägen.

Jag sitter nu med lite administration runt det arbete som skett under sensommaren. Administrationen kanske inte den roligaste delen av arbetet på Lokalproducerat i Väst, men det jag slås av när jag ska utvärdera, sammanställa och rapportera vad som skett ser jag ett ord som återkommer hela tiden. Samarbete.

 

 

 

Samarbetet mellan producenterna på hubben i Stora Levene. Vi ser att det går att få ner kostnaderna för logistik och höja servicenivån mot slutkunderna. Det är där man har haft längst tid på sig att hitta sätt att samarbeta. Nu har vi också fler hubbar på gång. Hubben har i sin tur också underlättat för den yngre generationen kockar i Göteborg att samarbeta runt nya produkter. Man kan tydligt se en utveckling och fördjupning av samarbetet mellan kockarna. Detta möjliggör en enklare kommunikation mellan mindre aktörer och producenter. Det blir lättare att göra affärer. Det blir samarbete från två håll.

 

 

 

Samarbetet mellan producenterna på mässor och övriga arrangemang. En trevlig kollegial stämning som utstrålar glädje, äkthet och kvalitet och lockar besökare att stanna längre, samt skapar ett ökat intresse för vad ni producerar. Detta samarbete är en av drivkrafterna till MATFEST. Där hela regionen gör något tillsammans, detta är i alla fall min fulla övertygelse.

 

 

 

Samarbetet mellan producenter och kockar har också lett fram till ett antal nya produkter under året. Flera av dessa samarbeten har använt sig av tävlingen MATVERK som en del av marknadsföringen. Det är häftigt att se vad dessa möten gjort för både affärer och produktutveckling.

 

 

 

Kanske den snyggaste delen av samarbetet är de 20 talet producentfilmer som gjorts under hösten. Tack för dem. Jag har aldrig haft det så enkelt som nu när jag vill presentera själen i era företag. Nu finns ni med i telefonen eller på datorn hela tiden. Helt perfekt.

 

 

 

Vi har också försökt att skapa nya samarbeten. Under sensommaren och hösten har vi genomfört GASTRONOMISKA SAMTAL. Det går ut på att man bjuder i en grupp personer som får ett givet tema att diskutera runt. Höstens tema har varit: Lokal mat i offentlig upphandling och Lokal mat som pedagogiskt hjälpmedel i undervisningen.

 

Om detta leder till nya samarbeten får framtiden utvisa.

 

 

 

Tack för en riktigt givande sensommar och jag har redan fått skrapa bilen fri från frost.

När börjar festen?

Vad är det som gör en riktigt bra fest?

 

Goda vänner, god mat, spännande möten och nya kontakter, en känsla av samhörighet och glädje såklart. Så kanske är det ingen tillfällighet att vi nu står inför MATFEST i Västra Götaland. Genom att vi tillsammans visar upp glädjen, passionen och kärleken till maten kan vi sprida vårt budskap, vår manifestation för lokal mat. Nyckeln i detta är att vi gör det tillsammans. Att vara en god kollega, en ambassadör, inte bara för de egna produkterna, utan för grannens. Att hjälpas åt att lyfta varandra och se varandra som kollegor kommer stärka oss alla i alla sammanhang. Vi kan på detta sätt guida konsumenter till mer bra, lokal mat och öka efterfrågan i alla led.

 

I mitt arbete med MATFEST i Västra Götaland har jag många gånger sett lite magi när producenter träffas för första gången och inser styrkan i ett kraftfullt kontaktnät med fler beröringspunkter. Det är något som vi på Lokalproducerat i Väst verkligen försöker jobba för i de aktiviteter vi är delaktiga i. Så ta upp kartan och kolla vilka som är dina närmaste ”grannar”. Lyft luren och kolla vad de gör under MATFEST och ge varandra en hjälpande hand. Ta reda på vad man kan göra för gemensam satsning i matföreningar, delregioner, branscher och mellan producenter och låt Matfesten börja!

 

Vår förhoppning är att vi alla kan göra det lite festligare varje dag med maten, samhörigheten och glädjen i centrum.

Att ta ställning

Det är dags att ta ställning, att visa var vi står. Lokalproducerat i Väst står på Västra Götalands producenters sida och det ska vi bli tydligare med. Vårt arbete ska styras utifrån det behov som finns hos företagare i vårt nätverk. Därför är det som är viktigt för er viktigt för oss. Vi vill vara med att skapa debatt och ta ställning för er producenter och för att Västra Götaland ska vara det ledande länet för lokal mat.

Från och med idag och varje vecka under hösten kommer vi att publicera en ny artikel på vår hemsida där vi kommer ta upp och beröra viktiga, intressanta och brännande ämnen. Vi hoppas att detta ska hjälpa till att sätta fokus på de problem och utmaningar som ni står inför dagligen. Vi hoppas också att detta ska göra vår hemsida med attraktiv för dig som producent att besöka, både för information och debatt.

Under hösten kommer vi skriva om certifiering, samverkan, skyldigheter och möjligheter genom ämnen och frågor som berör er producenter i er vardag antingen som just livsmedelsproducent eller som företagare. Vi ska bidra till debatt och till konstruktiva lösningar.

Lokalproducerat i Väst jobbar för livsmedelsproducenterna i Västra Götalands län och vi vill höja rösten för er också! Vad tycker du att vi ska skriva om, vad brinner du för eller tycker du att vi missat något område. Maila dina ämnesförslag till oss och få oss att ta ställning för er, för produktionen och för LPIVs nätverket. Det är dags att synas, det är dags att höras och det är dags att ta ställning!

På mjölkresa i Västra Götaland

Med tidig start från Skövde gick en minibuss full med mjölkbönder till fyra lokala minimejerier i Västra Götaland. Lokalproducerat i Väst arrangerade resan för att inspirera bönder som själva är i uppstartsfasen till sina egna minimejerier. Bussresan fylldes av prat kring hur man ska tänka för att komma igång med sitt mejeri, vart man ska börja och vad man ska tänka på. Allt från egenkontroll och HACCP till kalkyler och varumärke hann vi med under dagen. och naturligtvis den ständiga funderingen ”hur kör vi nu”.

Läs mer här