Qvänum Mat & Malt AB

 • Qmm

Plats Kategori: Producent

Profil
Profil
Karta
 • Qvänum Mat & Malt – Bryggeri och bränneri mitt på Varaslätten

  Vi brygger och bränner med maten i fokus!

  Qvänum Mat & Malt ägs och drivs av Claes och Annica Wernerson. Vi köpte Gategården där bryggeriet och bränneriet är beläget år 2004. Efter ett års renovering av den gamla ladugården drog vi igång verksamheten. Varför namnet Qvänum Mat & Malt kan man undra?

  Mat; för vårt ständiga fokus på kombinationen mat, Malt; för bryggeri och destilleri och Qvänum med Q som är den ursprungliga stavningen fram till 1920-talet. Den gamla stavningen är snyggare tycker vi.

  Idag består verksamheten av bryggeri, destilleri, B&B, samt bryggeri/och brännerikvällar en gång per månad. Till vår hjälp har vi två duktiga bryggare; Rikard och Andreas.

  Vi värnar om en levande landsbygd och våra svenska bönder och samverkar med lokala producenter i vår verksamhet. En stor del av vår produktion är idag ekologisk, både malten och humlen är ekologisk i vår ekologiska öl!

  De flesta råvaror i vår verksamhet kommer från närområdet. Vi använder el som kommer från förnybara källor samt biobränsle till uppvärmningen.

  Samarbetet med våra grannar och leverantörer i närområdet syns bla genom våra ölsorter:

  McBrian Ale härrör från vår gode granne, en öl-älskande engelsman.
  Han gillade förståeligt nog idén med att få ett bryggeri och en pub ett stenkast från hemmet och följde entusiastiskt utvecklingen. Vår första öl blev således en av engelsk karaktär.

  Grannen Ale, namnet är härlett ur arbetsnamnet ”grannens öl” – kornet är odlat och vissa partier även mältat på granngården. Hos en hårt arbetande granne som ni förstår!

  Jonsson Ale har sitt namn efter en annan granne som varit bonde i hela sitt yrkesverksamma liv och odlat korn, havre och råg på gården. För att hedra hans strävsamma arbete ville vi uppkalla en öl efter honom som innehåller just korn, havre och råg. Att han sen tyckte att den påminde om en hembryggd från förr var ju bra. Vem som bryggde vad och när, låter vi förbli osagt men vår öl fick sig iallafall ett passande namn- Jonsson.

  Vi levererar idag till ett stort antal restauranger i Sverige samt till Systembolaget bl a.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google kartan Inte Laddad

  Tyvärr, kan inte ladda Google Maps API.