Almnäs bruk representerar Sverige i ny nordisk mattävling

I går offentliggjordes nomineringarna i den nya nordiska mattävlingen Embla. Av 185 nominerade gick Thomas Berglund och Almnäs Bruk vidare i kategorin ”Mathantverkare” och kommer därmed representera Sverige i Köpenhamn den 24 augusti.

Dagens Almnäs Bruk har ystat ost på Almnäs sedan 2008 och är det fjärde kända ysteriet i Almnäs historia. Man har tagit tillvara på gamla recept och tillverkningen görs med stor respekt till råvaran som kommer från den egna gården. Wrångebäcksosten är exempelvis Sveriges äldsta registrerade ostmärke och var från början urtypen för det som kom att kallas ”storpipig herrgårdsost”. Almnäs Bruk gör fantastiskt goda ostar men det unika ligger i ursprunget/terroiren. De har kontroll över hela kedjan från odlingen av kornas foder till mjölkning, ystning och lagring. Deras vision om att skapa världens mest älskade ostar har tagit dom ut i världen men Emblanomineringen sätter nu med all säkerhet ysteriet på den Nordiska Ostkartan.

Det här är helt fantastiskt! Att komma till Köpenhamn och få representera Sverige är mer än nog. Om vi vinner är det bara grädde på moset. Att få vara med i det här sammanhanget hjälper oss otroilgt mycket i vårt arbete att nå ut med vårt hantverk i världen. Vi är så glada för den här nomineringen!, säger Thomas Berglund, VD Almnäs Bruk

Motivering
”Thomas Berglund, på Almnäs Bruk driver en unik osttillverkning som tar vara på gamla recept och traditioner. Gården har anor från 1200-talet och har kontroll över hela kedjan från odling av kornas foder till mjölkning, ystning och lagring. Arbetet har förts vidare i generationer och resultatet är inte bara goda ostar som färdas världen över utan även en levande landsbygd i en unik kulturmiljö.”

www.almnas.com

Hett helt nytt matpris
Embla är ett nytt matpris som ska lyfta fram den närproducerade nordiska maten. Initiativtagare är Nordiska Bondeorganisationers Centralråd (NBC). Den första prisutdelningen äger rum i samband med matkonferensen ”Better food for better people” i Köpenhamn den 24 augusti. Vinnare utses i sju olika kategorier, som alla innehåller en nominering från varje nordiskt land.

www.emblafoodaward.com

Kontakt Almnäs Bruk: Thomas Berglund, tb@almnas.com, 0705-850621

För mera information kring Embla Food Award, kontakta LRF pressavdelning 08-78757 77 eller Auni Hamberg, projektledare Embla 08-787 54 25