De är Sveriges hopp i ny nordisk mattävling

11 maj 2017

Vem är Nordens bästa mathantverkare? Och hur bra är den lokalproducerade svenskan maten i ett internationellt perspektiv? Det får vi svar på när Sveriges sju hopp ska tävla om Embla. – Den här gruppen har stora chanser att plocka hem priserna i finalen i Köpenhamn. Det är imponerade vilken bredd och spets som det svenska matundret har, säger Jan Ehrensvärd, jurymedlem och ledamot i LRFs Riksförbundsstyrelse.

Embla är matpriset som lyfter det bästa i den lokalproducerade nordiska matkulturen med totalt 185 nominerade. Nu har de sju svenska matfavoriterna som ska tävla om priserna i Köpenhamn i augusti nominerats. Det är Kerstin Björklund, matproducent från Warbro Kvarn som lyft och utvecklat spannmål till bröd och öl, skolmatsstrategen Annika Unt som skapar matlust kring den offentliga måltiden, matskribenten Hans Näess, grundare av Gastronomiska samtal, entreprenören Bitte Persson från Larsvikens Lanthandel, potatisodlare som anpassar produkten efter den gastronomiska utvecklingen, Martina Jönsson som väcker barn och ungas matnyfikenhet i Matlabbet, mathantverkaren Thomas Berglunds unika osttillverkning på Almnäs Bruk samt destinationen Smaka på Västsverige som gör det lättare att hitta regionens lokalproducerade matvaror med koppling mellan land och stad.

 

Motiveringar:

Thomas Berglund, Almnäs Bruk

Thomas Berglund, på Almnäs Bruk driver en unik osttillverkning som tar vara på gamla recept och traditioner. Gården har anor från 1200-talet och har kontroll över hela kedjan från odling av kornas foder till mjölkning, ystning och lagring. Arbetet har förts vidare i generationer och resultatet är inte bara goda ostar som färdas världen över utan även en levande landsbygd i en unik kulturmiljö.

 

Nordisk matdestination: Smaka på Västsverige

Smaka på Västsverige gör det lättare att hitta restauranger, kaféer, gårdsbutiker och producenter som fokuserar på regionens mat från hav, sjö, åker och skog. Stärker gemenskap och koppling mellan land och stad. Det finns en direkt koppling till råvaran med närhet till fisk eller i inlandet med närhet till jordbruk och skogens skafferi.

Läs mer om tävlingen och övriga bidrag här