NM i Mathantverk, Nordic Artisan Food Awards

2022-09-01 - 2022-09-03 - 10:00
Stora Skuggans Värdshus Norra Djurgården Stockholm

Den 1–3 september 2022 hålls första gången någonsin ett nordiskt mästerskap i mathantverk, Nordic Artisan Food Awards, NAFA. Till tävlingen bjuds mathantverkare från hela Norden in att tävla.

I samband med tävlingen arrangerar Slow Food Nordic tillsammans med Eldrimner Terra Madre Nordic, som är en nordisk mötesplats för både producenter och konsumenter med ett gemensamt intresse av hållbar matproduktion, konsumtion och matkultur.

– Vi ser fram emot spännande diskussioner och möten mellan konsumenter och producenter om framtidens matsystem. Dessutom hoppas vi kunna skapa starkare, nordiska nätverk och stärka samtalet om bra, ren och rättvis mat, säger projektledare Jannie Vestergaard från Slow Food Norden.

Terra Madre Nordic arrangeras av Slow Food i Norden och Eldrimner i samarbete med partners och volontärer från Norden. Slow Food är en global gräsrotsorganisation som engagerar miljoner av människor i över 160 länder och som jobbar för att säkerställa tillgång till god, ren och rättvis mat för alla.

Under dagarna arrangeras förutom tävlingen en nordisk mathantverksmarknad, workshops, smakverkstäder samt samtal och debatter om framtidens matsystem.

– Här har vi chans att genomföra en manifestation för mathantverket där vi visar upp hela Nordens mathantverk, och här finns en arena för den viktiga dialogen om hållbar matproduktion, säger projektledare Aleksandra Ahlgren från Eldrimner.

NAFA arrangeras av Eldrimner, som sedan 1996 årligen har ordnat produkttävlingen SM i Mathantverk. Tävlingen har som syfte att stötta och inspirera mathantverkare i sin produktutveckling samt att öka kännedomen om och efterfrågan på mathantverk.

Sista anmälningsdag till tävlingen är 25 juli. Nästa SM i Mathantverk hålls 2023.

MÄRKNING & INLÄMNING AV PRODUKTER

Varje tävlingsprodukt ska lämnas in i ett exemplar för juryn att bedöma.

Hela produkter ska lämnas in *) undantag för stora ostar och stora charkuteriprodukter se nedan. Burkar respektive flaskor ska vara fulla och oöppnade. Om produkterna är mycket små eller få måste flera lämnas in för att bedömning ska kunna ske. Jurygruppen består av fyra personer som behöver ett ordentligt smakprov var.

*) För ostar gäller följande:

Ostar 2–4 kg – en halv ost lämnas in (blir 1–2 kg att bedöma)
Ostar över 4 kg – en kvarts ost lämnas in (blir >1kg att bedöma)

*) För stora charkprodukter gäller följande:

För stora charkprodukter kring ca 2 kg, t ex hela skinkor eller stora korvar lämnas en hel produkt in. För ännu större produkter kan en bit på dryga 2 kg lämnas in. Biten behöver då omfatta både mitten av produktens kärna och en ände med ytan däremellan intakt för en rättvisande bedömning. För lufttorkat kött på ben krävs att en hel produkt lämnas in för rättvisande bedömning.

Produkter som lämnas in till tävlingen får inte bära något märke, stansning eller annan indikation på vem som är producent. Ett exemplar av produktens försäljningsetikett med ingrediensförteckning ska medfölja tävlingsprodukten. Lägg förslagsvis originaletiketten med ingrediensförteckning, namn på produkt och producent samt eventuell branschspecifik information löst tillsammans med produkten i en plastpåse märkt med tävlingsklass. 

Observera att bekräftelse på deltagande måste åtfölja produkten vid inlämningen. Vi tar inte emot oanmälda produkter på plats. Kontakta tävlingsledningen, i god tid, vid frågor som rör inlämningen av produkter.

Produkterna bedöms i det skick de anländer. Ingen utlämning av provsmakade produkter kommer att ske, Eldrimner förfogar över dessa efter bedömningen.

Tävlingsprodukterna lämnas in i tävlingstältet vid Stora Skuggan på Norra Djurgården i Stockholm.

Onsdag 31 augusti kl. 17.00–19.00
Torsdag 1 september kl. 08.30–10.00

Produkter kan även skickas i förväg med bud, post eller speditionsföretag med leverans till Stora Skuggans Värdshus under 24–31 augusti. Försändelserna måste skickas så att de körs ut till adressen nedan (under kontorstid kl. 8.30–17.00). Tävlingsledningen har inte möjlighet att hämta ut paket på utlämningsställen. Var noga med att tydligt märka kylvaror. Tänk på att vara ute i god tid och meddela tävlingsledningen med e-post om du skickar produkter. Leveransadress och detaljerad instruktion kring produkter som skickas i förväg publiceras här under juli månad och framgår av bekräftelse som mejlas ut innan tävlingen.

Produkter som anländer för sent bedöms inte i tävlingen. Kontakta tävlingsledningen i förväg om tiderna för inlämning inte fungerar för dig.

Tänk också på möjligheten att hjälpas åt med transport av produkter tävlingsdeltagare emellan. Lista över deltagare kommer att publiceras här efter sista anmälningsdag, där kan du se om någon annan från din region ska vara med i tävlingen.

Information om programpunkter och aktiviteter på Terra Madre Nordic kommer att kommuniceras i takt med att programmet växer fram på slowfoodnordic.com och hänsyn kommer tas till eventuellt gällande pandemirestriktioner.

För mer information kontakta:
Eldrimner
Aleksandra Ahlgren, aleksandra@eldrimner.com, 010-225 33 57
Sofia Klasson, sofiak@eldrimner.com, 010-225 32 64

Slow Food i Norden
Jannie Vestergaard, terramadrenordic@gmail.com, tel. +45 25 47 09 86

För senaste nytt kring evenemanget följ gärna Eldrimner i sociala medier samt Terra Madre Nordic på Facebook och Instagram.

Ladda ner informationen som pdf här.

https://www.eldrimner.com/evenemang/53799.nordic_artisan_food_awards.html

Läs mer och anmäl här