Lokalproducerat i Västs Årskrönika 2015

 Så nu är det dags! Att avsluta, utvärdera och tänka tillbaka! Vad har hänt och vad har vi gjort! Hur blev det egentligen och är vi nöjda med resultatet? 2015 går mot sitt slut och det är dags att ladda om inför ett nytt år!

2015 har varit ett år då vi på Lokalproducerat i Väst har prioriterat rådgivning och stöttning till er i vårt nätverk. Att möta er och få inblick i era fantastiska verksamheter är det som både får LPIV att gå framåt och ger alla oss som jobbar på LPIV kraft i vårt dagliga arbete. Det är hos er och tillsammans med er som vi utvecklas och där vi känner att vi gör nytta.

Under året fick vi ta farväl av Kerstin, även om hon fortfarande finns i vår närhet på Almnäs bruk. Men vi fick också välkomna en annan ovärderlig resurs i Oskar, som även han har sitt säte i Sjuhärad. Vi är nu 8 rådgivare på Lokalproducerat i Väst.

Utöver ett år av rådgivning så är det många händelser och aktiviteter som vi har hunnit med och när summeringen görs så blir det påtagligt hur mycket som faktiskt hinns med under ett år. Några i urval är till exempel finalen av Årets kock som gick av stapeln i Göteborg i februari. På plats var en handfull Smaka på Västsverigeproducenter för att visa upp sina produkter och den nya upplagan av magasinet SKAFFERI. Som grädde på moset så vann också den enda representanten från Göteborgs krogscen titeln Årets kock på hemma plan. Kvällen avslutades med en bankett där flera producenter fanns representerade på den mycket inspirerande och goda menyn.

I slutet av februari så var det också dags för den årliga mässan Passion för Mat. Med ny monter och nytt koncept blev det tre intensiva dagar som givit mersmak inför 2016 då det både kommer finnas en Smaka på Västsverige monter samt ett antal anslutande montrar där producenter från LPIVs nätverk gått samman och har egna montrar. Vi hoppas på ett helt Västsvenskt hörn på mässan!

Smaka på Västsverige har varit med på ett flertal andra olika event och arrangemang under året. Bland annat Food´n joy, Äta på Liseberg och World of coffe samt höstmarknad på Magasinsgatan i Göteborg.

Smaka på Västsverige har under det gångna året arbetat för att komma in i rollen som ett ickeprojekt och istället bli en självklar del i Lokalproducerat i Västs verksamhet. Samarbetet med Turistrådet i Västsverige har också förstärkts. Frukterna av detta arbete hoppas vi kunna skörda under kommande år. Ledorden för 2016 är transparens och tydlighet.

Den stora aktiviteten 2016 var Matfest och Matfestkartan som var klar redan i slutet av maj. Intresset har varit stort och i år är 172 olika producenter, besöksmål, restauranger och caféer med på kartan. Det var betydligt många fler besökare ute under Matfestdagen med ett genomsnitt på 127 besökare per besöksmål 2015 mot 56 per besöksmål 2014.

I anslutning till Matfest genomfördes en kockresa med ett 30-tal kockar från Göteborg. Resan genomfördes som en del i ett långsiktigt arbete inom Matstaden Göteborg för att få fler restauranger att upptäcka den lokala maten men också för att bygga vidare på de goda relationer som redan finns mellan producenter i regionen och kockar i Göteborg.

Årets Matverk innebar tre deltävlingar i våra tre landskap. Segrande produkter blev Wegofärs från Västergötland, Bohus furikake (tångprodukt) från Bohuslän samt isglassen Ekopop från Dalsland. I samband med tävlingen hölls också ett mycket uppskattat gastronomiskt samtal kring köttkvalitet med representanter från bland annat AgroVäst, Länsstyrelsen, Hushållningssällskapen, kocken Paul Svensson, samt ett antal producenter. Vi håller tummarna för fler givande och spännande samtal samt för våra finalister i den nationella tävlingen i januari.

Värt att nämna är även medaljörerna i SM i Mathantverk som i år gick av stapeln i Östersund. Från Västra Götaland tävlade 11 företag. Resultatet blev guld till Lottas Bak & Form för deras rågbröd och till Gunnebo Slott & Trädgårdar för deras surdegskorvbröd, 5 silver och 2 brons.

2015 har också varit året då Dagligvaruhandeln vaknat på allvar och nu är efterfrågan på lokala producenter större en någonsin. Som en del i detta arrangerades en Speed tasting med Ica City i Borås. Med på kvällen var 14 Kvantumbutiker från Västkusten och 38 företag från LPIVs nätverk. Både initiativtagarna och arrangörerna Ica City i Borås samt deltagande producenter var mycket nöjda med upplägget och resultaten av kvällen. Denna träff har också spridit sig till andra handlare i regionen och intresset är stort för att arrangera liknande aktiviteter på fler ställen till våren. Intresset från DVH har ökat och ändrat karaktär den senaste tiden, vilket är mycket positivt.

Inte att förglömma är att hubbarna har banat väg för många affärer under året. Fler och fler restauranger, butiker och gårdsbutiker har upptäckt hur smidigt det är att få allt levererat på en och samma gång samtidigt som producenten får mer tid över till att producera istället för att ligga och köra på vägarna. Vi hoppas att 2016 blir ett fortsatt bra år för hubbarna.

2015 har också varit ett år som har beskrivits som mjölkkrisens år. I kriser så föds dock mycket kreativitet och detta har vi märkt av på LPIV då alltfler mjölkbönder hör av sig och vill diskutera möjliga nya idéer för att utveckla verksamheten. En del i detta blev en ”Mjölkresa” med åtta mjölkbönder i början av november. Representanter från tre gårdar tittade på mjölkautomater samt bytte erfarenheter för att förbättra sin situation och lönsamhet som mjölkbönder. Under året har vi också sett flera olika initiativ från mjölkproducenter och det har öppnat mjölkautomater på tre gårdar samt i 5 dagligvarubutiker, vilket har gett mycket uppmärksamhet och press.

Under 2015 har två producenter från LPIV fått fina utmärkelser som Årets företagare dessa är Dugges Ale & Porterbryggeri i Landvetter samt Mia på Lilla Labäck. Det är extra kul att det är just livsmedelsföretag som får dessa utmärkelser. Ett företag i nätverket kommer också att börsintroducera 2016 och det är Dalsspira som lyckats få ihop 12 000 000 till nya investeringar i Dalsland med mejeri för både ko och getmjölk.

Förutom alla små och stora händelser runt om i hela regionen så har 2015 också inneburit en ny hemsida på LPIV. En hemsida som vi hoppas kunna utveckla tillsammans med er producenter. Tanken är att den så småningom ska fungera som en digital rådgivare. En möjlighet för er att få svar på enklare frågor, hitta samarbetspartners och utbildningar, att hitta vägar för ny försäljning samt marknadsföra era företag. Hemsidan är också ett viktigt verktyg för oss att dels sprida information (tillsammans med exempelvis nyhetsbreven) till er men också för att samla in information.  Logga in på ”baksidan” och se till att just dina uppgifter är korrekta och att texten som beskriver ditt företag är det du vill förmedla. Vi kommer fortsätta att utveckla hemsidan under 2016 och vi vill gärna ha synpunkter och förslag på utveckling eller vad ni vill ha mer av på hemsidan så hör av er om detta till oss.

Inför 2016 är det mycket nya saker på gång. Vi hoppas att Landsbygdsprogrammet kommer igång på allvar så att alla ni som vill göra investeringar kan söka stöd för detta. Vi ser också fram emot att andra projektmedel har kommit igång så att det ska finnas medel att söka för mindre eller större utvecklings projekt.

Jag hoppas att 2016 ska vara ett hållbart år där vi alla ser möjligheterna också i det som kan verkar vara rörigt eller svårt. På LPIV kommer 2016 handla om rådgivning och nätverkande och detta under parollen ”Hållbart Företagande” Alltid med er producenters bästa i fokus och med era behov och efterfrågan som ledstjärna. Jag hoppas att ni alla vill vara med och jobba vidare med oss under 2016 för att vi ska bli det ledande länet inom lokal mat och för en hållbar och fantastisk livsmedelsbransch i hela Västra Götaland.

PS: Boka redan nu lite datum inför 2016: Stortinget blir den 10/2 och Passion för mat i Göteborg 26-28/2! Börja också tänka på Matfest 2016, arbetet drar igång i januari.