Månadens råvara – Januari

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

JANUARI

Njut av alla sorters lök, vitkål, rödkål och rotfrukter som morötter, palsternackor, betor, jordärtskockor, rotselleri, kålrot, pepparrot, rotpersilja, rättika och potatis. Det finns även växthusodlade skott som ärtskott och solrosskott att få tag på.

I januari är skaldjur och havsfisk som kolja, torsk, sej, vitling och sill ett bra val. Även insjöfisk som gös, lake och abborre är perfekt så här års. Vill man äta kött så finns både kalkon, kyckling, struts och gris. Även vildsvin och bäver är i säsong just nu. Lokalproducerade ägg, spannmål, mjölk och ost hittar ni i Västra Götaland hela året.

RECEPT

Receptet nedan utgår ifrån er egen smakpallet, med sött, surt, salt och beskt. Smaka av under tiden ni lagar rätten och hitta den smakbalans som passar er. Lita på din egen smak och njut av månadens recept! Det är bara du som kan bestämma vad du tycker smakar bra.

Gräddbrässerad insjöfisk med gulbetor och sallad
Recept till 4 personer

Betor gula och polka 400-500 gram
Morötter lite olika färger 400-500 gram

Gösfilé, Lake ryggbiten eller Abborre byxad filé 500-600 gram

Grädde 3dl grädde
Smör till stekning
Salt
Peppar
Socker
Ättika

Groddar

Potatis 500 gram

Koka gulbetorna hela med skal. När du tar upp en och klämmer på den ska skalet lossa ganska lätt. Koktiden på betorna kan variera mellan 40 min till 130 min.

Filea fisken om du inte köpt färdig fileat. Skölj gärna av den färdiga filen i kallt saltat vatten så får du rena fina fiskfiléer.

Skala morötter och polkabetor. Skiva dessa tunt med kniv, skärmaskin eller potatisskalare. Använder ni potatisskalaren lägg moroten på skärbrädan och dra skalaren fram och tillbaka över moroten.

Skär upp de färdigkokta gulbetorna i 1 x 1 centimeters tärningar

Blanda de skivade morötterna och polkabetorna med ärtskott. Smaksätt med salt och peppar.

Bryn fiskfilén snabbt på båda sidor i smör så den får fin färg. Krydda med salt och peppar. Slå på grädde så att det knappt täcker fiskfilén. Koka försiktigt fisken i grädden. Filen är klar när man känner att fiskköttet delar på sig lite grann när man trycker på den. Koktiderna varierar ifrån några minuter på byxad abborrfilé upp till 20 min på utskuren lakerygg. Ta försiktigt upp fiskfiléerna lägg dessa i en form. Värm de färdigkokta tärnade gulbetorna i grädden. Smaksätt grädden med lite ättika, salt och peppar. Koka upp och slå det sedan detta över fiskfilén i formen.

Servera genast med salladen och om man vill lite kokt potatis.