Månadens råvaror – april

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

APRIL

Nu börjar årets första gröna titta fram, passa på att njut av ramslök, gräslök eller varför inte nässlor. Så här års äts det även mycket ägg, då de hönor som haft vinteruppehåll nu kommit igång med värpandet ordentligt. Det finns fortfarande mycket fisk och skaldjur att få tag på, eller varför inte prova lite tång, som smaksättare eller i en wok. Så här års är det toppen att handla av de lokala varor som finns att få tag på året om, som mejeriprodukter och spannmål. Även lammkött finns lokalt året runt.

Lammfärsburgare med äggbröd
Alla recept utgår ifrån Västra Götalands råvarusäsong, men i månadens recept har vi valt att fokusera lite extra på lokalproducerade ekologiska råvaror. Dessa produkter har vi KRAV markerat i receptet.

Äggbröd
Detta brödrecept kan bakas ut på flera olika sätt. Eftersom brödet bakas med både smör och ägg blir det extra fett. Detta gör att den nybakta känslan bevaras och det lämpar sig därför väl att frysa. Ta fram vid behov och värm.
Denna gång bakade vi på lokalt mjöl ifrån mjölnaren i Tun, men vill man ett lokalt KRAVmärkt mjöl rekommenderar vi mjölet från förra månadens recept – siktad spelt från Wästgötarna.

1600 gram vetemjöl
600 gram vatten
33 gram salt
110 gram socker
84 gram smör
1,3 deciliter KRAVmärk rapsolja
5 ägg
100 gram jäst
3 matskedar gräslök
8-10 blad ramslök

Hacka gräslök och ramslök fint och blanda samman alla ingredienser till brödet.
Knåda degen tills den är smidig, cirka 15 minuter
Dela degen innan den jäser utifrån den typ av bröd du vill baka.
• Gifflar 8 stycken
550 gram deg kavlas ut till en rund kaka och delas i 8 tårtbitar. Fyll varje tårtbit med en bit Wrångebäcksost och 2 skivor lufttorkat kalkonbröst. Rulla från den breda änden och lägg skarven nedåt. Nyp ihop sidorna så inte osten rinner ut.
• Korvbröd
75 gram styck, formas avlånga
• Hamburgerbröd
80 gram styck, formas runda

Jäs den formade degen till den dubbla storleken
Pensla med ägg, strö på dinkelflingor på hamburgerbröden och korvbröden
Grädda i 220° cirka 7-10 minuter tills bröden blivit gyllenbruna.

Lammfärsburgare
500 gram lagom fet KRAVmärkt lammfärs
60 gram riven KRAVmärkt Wrångebäcksost
Salt
Nymalen svartpeppar

Blanda färsen med den finrivna osten, salt och peppar. Forma fyra jämna burgare. Stek i en riktigt het panna med KRAVmärkt rapsolja. Rapsoljan har en högre brännpunkt än smör och lämpar sig därför att steka i vid höga temperaturer. Vänd burgaren lägg på tunnskivad Wrångebäcksost. Rosta eller värm gärna hamburgerbröden.
Servera med ett stekt KRAV ägg samt tunt skivat lufttorkat kalkonbröst och färsk ramslök.