Månadens Råvaror – Augusti

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

AUGUSTI

Nu finns allt! Passa på att njut av alla färska råvaror som finns lokalt under augusti och september, frukt, bär och grönsaker finns i alla färger och former. Besök någon av våra lokala odlare för att hitta nya favoriter bland sommarens grönsaker. Alla sorters kål finns nu att avnjuta färsk, bladgrönsaker, tomater, bönor, morötter och betor finns i alla färger och former. Eller varför inte färsk kronärtskocka?! Slösa med färska örter i sensommarens matlagning, utbudet är stort och det är lätt att ha en egen kruka med blandade örter hemma i fönstret eller på trappan. Insjöfisken är bättre under de kallare månaderna, men insjökräftor är fina nu. Kött finns gott om från lokala gårdar hela året och nu börjar även jaktsäsong för visst vilt, som sjöfågel. Lokala mejeriprodukter finns, precis som spannmål att få tag på hela året. Och passa på att plocka av alla bär, svampar och örter som finns att få tag på i skog och mark just nu!

Sensommarfest
4 portioner

Insjökräftor med syrad fänkål
Kräftor fungerar bra som en förrätt med ett lite lättare tillbehör. Då är inte heller besvikelsen lika stor om det skulle var dålig fångst i burarna.

5-6 kräftor per person, beroende på storlek
1 medelstor fänkål
Salt, nymalen svartpeppar, syra – välj egen favorit – vinäger, ättika, citron

Skiva fänkålen tunt med exempelvis mandolin. Smaksätt med salt, peppar och valfri syra. Servera tillsammans med dina insjökräftor. Koka dem gärna dagen innan och låt dem svalna i lagen för riktigt smakrika kräftor.
Gräsandbröst med rödvinbärsås och smörstekta kantareller
Det måste inte vara röda vinbär som det är i detta recept, det funkar bra med lingon, svarta vinbär, eller lite syrligare former körsbär. Tycker ni att såsen blir för syrlig smaka på såsen ihop med gräsanden innan ni tillsätter socker. Tänk på att det ska var gott tillsammans.

1 andbröst per person
5 stora kantareller per person
4 deciliter röda vinbär
1 gul lök
2 deciliter rött vin
1 hönsbuljongtärning
1 deciliter vatten
Färskpotatis

Bryn andbröstet på högvärme så det får stekyta. Lyft ur andbrösten ur pannan och stek en halv gul lök i samma panna. Då får du med smakerna från anden till din sås. Tillsätt sedan vin, vatten, buljong och vinbär. Lägg tillbaks andbrösten i såsen och brässera tills andbrösten nått en innertemperatur på 68°.
Riv ner kantarellerna i mindre bitar och lägg dem i en varm panna. Förväll dem tills all vätska är borta. Tillsätt sedan en halv, finhackad gul lök och en rejäl klick smör. Stek till önskad färg.
Servera tillsammans med nykokt färskpotatis.

Ljummen kalvdans med godaste sylten

500 gram Kullings kalvdans
Sylt

Skär upp kalvdans i önskad portionsstorlek och ljumma den i stekpanna eller ugn. Servera med din favoritsylt, vi har valt en lingonsylt med gin och enbär från Resville Mathantverk.