Månadens råvaror – December

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

DECEMBER

Nu har vintern kommit och i Skaraborgs Skafferi börjar det bli svårare att hitta färska grönsaker. Som tur är har vi gott om rotfrukter och kål som lämpar sig för lagring och som är väldigt lämpade att njuta av under decembers högtider. Njut av dessa både råa och i olika typer av tillagning och lagring, passa på att prova något nytt på ert julbord.
Kött finns det både färskt och förädlat till julens meny. Lägg lite extra tid på att hitta dina delikatesser i år och köp en god, lokalproducerad julskinka.
Fisk och skaldjur är också fantastiskt att äta under vintermånaderna. Bygg en härlig festmeny runt lokala skaldjur och välj lokal sill, förädlad av lokala producenter.
De lokala mejeriprodukterna finns att få tag på året om och det finns gott om delikatesser att välja mellan till ostbrickan och till julbaket finns det lokalt mjöl.

Decemberfika med julens kryddor

Pepparkakor
500 gram siktat dinkelmjöl
125 gram smör
110 gram strösocker
110 gram florsocker
110 gram ljus sirap
12 gram bikarbonat
100 gram vatten
4 gram kanel
2 gram malda nejlikor
2 gram ingefära
2 gram malen kardemumma

Blanda först smör, strösocker och florsocker. Knåda ihop till en fin deg. Låt vila i en plastpåse i minst 3-4 dagar men gärna längre. Kavla ut till ca 1-1,5 mm tjock deg och stansa ut tunna pepparkakor i valfria former. Grädda i 220° tills de är gyllenbruna. Tiden beror på tjocklek och storlek.

Saffransdeg
En sats räcker till 6 kransar
5 dl standardmjölk
1,5 påse saffran á 0,5 gram
5 gram salt
200 gram smör
200 gram socker
1 ägg
1150 gram siktat dinkelmjöl

Stöt saffran med lite socker i en mortel. Smält smöret i en kastrull slå på mjölken. Blanda i socker, saffran, salt och ägget . Värm upp degvätskan till 37 grader. Blanda i dinkelmjölet lite taget tills ni får en smidig deg. Arbeta degen 15-20 minuter för hand eller 10 minuter i bakmaskin. Dela i 12 jämnstora bitar och kavla ut till runda brödkakor, ca 15 cm i diameter. Bred på vaniljfyllning på 6 av kakorna. Lägg sedan på de andra 6 bitarna så fyllningen hamnar i mitten. Skär sedan in mot mitten så du får 16 flikar, men inte hela vägen in mot mitten. Se bild. Tvinna ihop bitarna 2 och två och tryck ihop i ytterkant så du får en stjärnform. Låt jäsa under kökshandduk i ca 1-1,5 timme till dubbel storlek. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 200° i ca 13-15 minuter.

Vaniljfyllning
200 gram rumstempererat smör
2,5 msk vaniljsocker
2 dl strösocker
Blanda till en bredbar massa

Saffranskaka
4 dl siktat dinkelmjöl
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
1 paket saffran á 0,5 gram + 1 msk socker
75 gram smör
2 dl kaffegrädde

Glasyr
50 gram smör
3/4 dl socker
1/2 dl russin
50 gram mandelspån
1 msk siktat dinkelmjöl
1 msk mjölk

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Smält smöret och rör ner saffranet och grädden i det smälta smöret.
Blanda gräddblandningen med de torra ingredienserna och häll smeten i en smord och brödad form. Grädda kakan i 225° i ca 15 minuter.

Smält smöret till glasyren, rör ner socker, russin, mandelspån, vetemjöl och mjölk.

Ta ut kakan och bred på glasyren. Grädda ytterligare 10 minuter eller tills glasyren fått fin färg. Kakan skall vara lite kladdig inuti.