Månadens råvaror – mars

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

I mars är skaldjur fortfarande mycket bra. Skaldjuren är som bäst under de månaderna vattnet är kallt.
Även rotsaker och lök finns att få tag på från Västra Götaland. Mejeriprodukter, ägg, spannmål och fågel finns lokalt under hela året.

Musselgryta med rotsaker och hembakt bröd
Du hittar färska blåmusslor i nät hos din lokala fiskhandlare. Musslorna är som bäst under de kallare månaderna, då är de riktigt stora och smakrika. På västkusten finns det flera producenter som odlar och även förädlar denna fantastiska produkt, som dessutom bidrar till att rena havet från kväve och fosfor.

Musselgryta med rotsaker
Blåmusslor, 2 nät
Morötter, 2 stora
Rotselleri, 2 cm tjock skiva
Gul lök, 1 stor
Rapsolja, smaksatt med citron
2dl vitt vin
2 dl vispgrädde
Salt
Nymalen peppar

Tvätta och sortera musslorna. Släng trasiga och öppnade musslor. En levande mussla ska vara stängd före kokning och öppnas sedan när den är färdigkokt.
Skär en skiva rotselleri och skala sedan denna. Skala morötter och lök och skiva i små bitar.
Fräs rotsaker och lök i rapsoljan tills de har blivit mjuka. Tillsätt sedan musslorna, rör om och slå på vinet. Lägg på lock och låt koka tills musslorna öppnat sig, cirka 5 minuter. Tillsätt sedan grädde och smaka av med salt och peppar.

Emmerbröd
Samma deg – fyra bröd
350 gram fast surdeg, om man inte önskar använda surdeg ersätt denna men 50 gram jäst
500 gram vatten
550 gram siktad spelt
150 gram emmerflingor
20 gram salt
20 gram honung
25 gram jäst om inte surdegen är tillräckligt aktiv

Blanda samtliga ingredienser och knåda i 10-15 minuter. Baka ut börden till önskad form och täck dem med handduk eller plast så ytan inte torkar. Låt jäsa i kylen över natt och ta fram i rumstemperatur 2 timmar innan gräddning
Ställ ugnen på 240° grader, ställ ner till 200 när ni satt in bröden.
Frallorna gräddas ca 10-12 min
Limporna ca 30 – 35 min
Knäckebrödet gräddas tillsammans med övrigt bröd tills det fått fin färg. Om det inte hunnit torka lägger man in det på eftervärmen.