Forshems Gästgivaregård, Vildväxt ramslök från Kinnekulle

Om Företaget
Text ur ”Månadens producent för LPiV mars 2021″ – Forshems Gästgivaregård
Det är med en viss vördnad som man kliver in i Forshems Gästgiveri, ett av landet äldsta bevarade gästgiverier. Här träffar vi månadens producent och nya medlem i LPiV: Stefan och Mia Johansson. Gästgivarparet med lång erfarenhet som ser pandemin som en utmaning och en möjlig kraft till att jobba mera hållbart.
Att inte börja med historien är oundvikligt. Forshems Gästgiveri har anor sedan medeltiden och det är inte en slump att den ligger bredvid kyrkan. Forshems Kyrka är helt unik, byggd ca 1130 och den enda gravkyrkan i norra Europa som är tillägnad Kristi Heliga Grav i Jerusalem. Placeringen av gästgiveriet blev en naturlig plats för pilgrimer och trötta vandrare att få mat och husrum. Sedan 1564 vet man namnen på alla de personer som drivit Forshems Gästgiveri, till dags dato 27 st.
Gästgivargården i Forshem har haft många funktioner genom århundradena – som skjutshållarstation, poststation, tingshus, sjukhus, handelsbod och en naturlig samlingsplats för glädje och sorg (dop, bröllop, fester och begravningar).
1919 kom tåget och gjorde sitt avtryck i landet. Gästgiverierna blev överflödiga och i Forshem stod gästgivargården tom fram till 1964 och förfallet var påtagligt. Kommunen beslutade att riva fastigheten – men byborna satte stopp och 1965 köpte Forshem-Fullösa hembygdsförening tillbaka fastigheten för 600 kr för att renovera den. Mängder av frivilliga insatser och otaliga arbetstimmar senare resulterade i att 1967 kunde Forshems Gästgiveri återinvigas.
Stefan Johansson hade under många år arbetat som frilansande kock i Norge och chefskock i Oslo men längtan efter hembygden hade fört honom tillbaka till Kinnekulle. Av en god vän fick han reda på att Gästgivaregården stod utan arrendator och den 15 september 1991 skriver han på hyreskontraktet och tar över som den 27:e gästgivaren på Forshems Gästgiveri.
Stefan upptäcker tidigt ramslöken. Denna fantastiska lökväxt som det finns så mycket av just på Kinnekulle. Anledningen till detta är att den planterades in av munkarna på 1200-talet och genom åren har den växt och spridit sig. Stefan är tidig med tänket att använda det som finns runt husknuten. Det som är lokalt och närodlat. Vi är många som sett filmen ”Gästgivargår’n” av Stefan Jarl som visades på SVT 2001. En varm och äkta film om matglädje, samvaro och lokala råvaror. Om att hitta det storslagna i det som växer nära.
Filmen blev avstamp för en fullkomlig invasion på Forshems Gästgiveri, detta i kombination med att Jan Guillou släppte trilogin om Arn. Det rådde Arn-feber i landet och alla ville besöka Kinnekulle och ”Gästgivargår’n”. Så rullade bussarna in och Mia & Stefan skrattar när det minns…. ”Vi gick från 20 till 300 turistbussar på en säsong och hade i snitt 8 bussar om dagen som besökte oss. Det var roligt men också galet! Kockarna jobbade nattskift.” Lärdomen av denna våg av besökare blev att man satte nivån till 1-2 bussar per dag, för att det skulle vara hanterbart.
Stefan som på ett naturligt sätt jobbat med lokala råvaror – och råvaror i säsong genom alla år – kom 2001 i kontakt med Slowfood-rörelsen. En rörelse som har sina rötter i Italien sedan mitten på 80-talet och som startade som en motvikt till den växande fastfoodindustrin. 2002 tar Mia och Stefan med sin personal till Italien för att studera Slowfood. Man känner att det är precis så Stefan har jobbat genom alla år… i köket på Forshems Gästgiveri.
Passionen i företagande går inte att ta miste på – det är råvaran, förädlingen, kundkontakten och att sälja en upplevelse.
Inget ont som inte har något väldigt gott med sig! I pandemins fotspår har Mia & Stefan anpassat verksamheten så att den ska fungera fast förutsättningarna är helt annorlunda.
Man har lagt om sitt ”tänk” och hittat nya möjligheter att driva gästgiveriet. I december var alla julbord inställda – men från att ha serverat ca 2.000 tallrikar 2019 år så blev det 1.150 tallrikar som serverades i form av avhämtning 2020. Från servering till avhämtning och även utlämning på de lokala reko-ringarna. Påskens försäljning har på så sätt varit lysande och nu ser paret fram emot en säsong med tydlig uppdelning på händelser över året. Den 23 april slår de upp dörrarna för sitt koncept ”Måltidsäventyr”, där man 1-2 kvällar/vecka håller öppet. Givetvis begränsat med sittplatser och anpassat efter rådande omständigheter. Redan nu är vissa kvällar fullbokade. ”Måltidsäventyret” är en möjlighet för gästen att få smaka små lokala rätter i säsong. Vad sägs om vaktelägg, nors, brax, ramslök, viltkött, lamm… det vattnas i munnen. Här är ingen fast meny utan utbudet under säsongen får styra vad som hamnar på tallriken – efter att med kärleksfull hand förädlats av Stefan.
”Måltidsäventyret” kommer att avlösas av ”Grill och pub” under sommaren för att sedan återkomma till hösten och därefter avlösas av julbord i någon form. På detta vis får de en tydlig uppdelning hur de ska jobba under året och även hur man nyttjar huset, dess rymd och trädgården.
Ramslöken finns med som en grön tråd sedan 1991. Den har plockats och förädlats genom åren. I sortimentet kan bl a nämnas sill, salt, pesto, färskost, olja, kapris – allt med smakbäraren ramslök. Avtal har knutits med bönder att få plocka ramslök på deras marker. Ramslöksprodukterna är en helt fristående del av företag och fungerar som ett bra komplement till Gästgiveriet. En lustfylld gren som stadigt växer.
Forshems Gästgiveri har varit medlemmar i Smaka på Västsverige sedan SPV startade men de är nya medlemmar i Lokalproducerat i Väst. Dock har man varit snabba på att ta hjälp och det är med fokus på sitt sortiment av ramslöksprodukter. ”Guld värt att få hjälp med rådgivning, HACCP, etiketter och provtagningsplan.”
Kikar vi framåt så vill Mia & Stefan fortsätta jobba renodlat med sina evenemang i säsong. Detta som ”tvingades fram av Corona” har inneburit att de frigjort tid och kan jobba mera hållbart över hela året. Ramslöksprodukterna kommer att få ta ett större utrymme. Att det blivit en ännu tydligare säsongsuppdelning har gjort att krögarparet blivit mer inspirerade och motiverade i sitt företagande. ”Vi ser framåt – vi glöder!”.
Budskapet till alla medlemmar är ”Följ hjärtat och gör det du tycker om. Ta tid och reflektera en stund över det du gör”!
Inte svårare än så.
Text: Agnetha Björnsdotter Berglund, Lokalproducerat i Väst

Förädlade Produkter

Smaka på Västsverige