Sommarens Råvaror

Under det här året kommer vi publicera recept som baseras på lokala råvaror för att guida er i den lokala mat som är i säsong just då. I butik idag får man alltid fatt på alla slags råvaror från hela världen året runt. Men om man väljer att äta lokal mat efter säsong kommer man alltid få råvarorna när de är som bäst, när de får mogna på sin växtplats och når konsumenten snart efter skörd. Följer man det lokala matåret får du stor variation under året och kan njuta av härliga råvaror samtidigt som du stöder dina lokala livsmedelsproducenter. Var inte rädd för att använda dina sinnen när du väljer råvaror, titta, lukta, smaka – det är nyckeln till riktigt god mat.

 

JUNI och JULI

Sommaren är verkligen tiden att njuta av lokala grönsaker, frukter och bär. Du kan hitta alla sorters tomater, gurka, paprika, chilifrukter, sallader, rädisor, ärtor och bönor från försommar och framåt. Glöm inte heller bort de färska morötterna och potatisen. Krydda med alla våra färska örter, färsk lök och vitlök. Bär kommer även de under försommaren, medan våra fruktträd låter vänta på sig tills i augusti. Det finns både söt och saltvattensfisk som är god, kanske på grillen?! Men skaldjuren kan man gärna vänta med tills hösten närmar sig. Välj gott, lokalt kött undersommaren, gärna från gräsbetande djur. Ägg, mejeriprodukter och spannmål är bra basvaror som finns att hitta lokalt hela året.

Ljummen sillsallad
4 portioner
30 gram smör
200 gram matjessill, gärna hela filéer, spara spadet
Färsk lök, olika sorter, som knipplök, gräslök och vitlöksblast
Sallad, sort spelar ingen roll, vi har fått tag i en fin bladsallad
Tomater, olika färger och sorter

Hacka salladen. Bryn smöret. När det börjar få en lätt nötaktigdoft, tillsätt spadet från matjessillen. Lägg i de hackade lökstjälkarna i pannan och dra av det från värmen. Stek färsk lök i smör i en ny panna, krydda med nymalen svartpeppar. När löken blivit mörkgrön utan att få stekyta tillsätts de klyftade tomaterna. Stek på låg värme tills tomaterna börjar mjukna. Dra av från värmen. Tillsätt hackad gräslök. Lägg sallad i botten slå över tomater och lök. Lägg på matjessillen grovskuren, och precis före servering slå det brynta smöret med matjessillslagen över hela uppläggningen. Servera med nykokt färskpotatis.

Rabarbersoppa med jordgubbar i kakaobrännvin
När du kokar rabarbersoppa går även den grova rabarbern utmärkt att använda. Du behöver inte skala den, utan kan istället försöka få med det röda skalet för att ge soppan en fin färg
300 gram rabarber
8 deciliter vatten
2 deciliter strösocker
2 kanelstänger
1 spröd rabarber
Råsocker att steka rabarber i
Hacka rabarbern grovt och koka allt i ca 40 minuter tills soppan smakar gott. Sila soppan och släng den kokta rabarbern. Dela den spröda rabarbern i 5 centimeter långa bitar. Klyv dessa 1 till 2 gånger på längden. Stek rabarbern med smör och rikligt med råsocker på låg värme tills den är mjuk. Servera soppan ljummen med den stekta rabarbern, de marinerade jordgubbarna och en klick yoghurt eller creme fraiche.

2 deciliter Qvänum Kakao
100 gram socker
En halv liter jordgubbar
Lös sockret i kakaobrännvinet. Halvera jordgubbarna, är de stora kan man dela dem i fyra och låt dem sedan marinera i brännvinet i minst 2 timmar, men med fördel över natt. Ju längre tid jordgubbarna marineras desto mer smak kommer de ta. Om jordgubbarna är täckta av spriten kommer de konserveras och håller sig länge i kylen.